Stanovnici sarajevskog naselja zabrinuti: Zmija se “ušetala” u stan

Popularno

PovezanoNa svu sreću, zmija je na vrijeme uočena i nije bilo riječ o otrovnici

Visoke temperature u našoj zemlji posljednjih dana natjerale su mnoge građane da se u stanovima i kućama pokušaju rashladiti otvaranjem prozora ili balkonskih vrata.

- Marketing -

Iz sarajevskog naselja Dobrinja stigao je jedan takav primjer, koji javnosti možda nebi ni bio zanimljiv da porodici iz ovog naselja koja stanuje u prizemlju zgrade kroz prozor, osim rashlađenog zraka, u stan nije ušetala i jedna zmija.

Na svu sreću, zmija je na vrijeme uočena i, kako tvrdi čitatelj portala Radiosarajevo.ba nije bila otrovna.

Međutim, građane i iz drugih gradskih naselja zabrinjava sve češća pojava zmija na ulicama ali i drugim vanjskim površinama.

Kako bismo provjerili koliko se često prijavljuju slični slučajevu, kontaktirali smo Veterinarsku stanicu Kantona Sarajevo.

Foto: Radiosarajevo.ba

Kratko su nam potvrdili da im ovaj slučaj s Dobrinje nije bio prijavljen, te su dodali kako ovog ljeta nisu imali više intervencija iako se o pojavi zmija u gradskim naseljima dosta pričalo.

Postaviti mreže na prozore

Kako bi se adekvatno zaštitili od sličnih pojava, potrebno je da građani obrate pažnju na blizinu rastinja i drveća ispred prozora.

Ukoliko ste u mogućnosti, na prozor je potrebno postaviti mrežu protiv insekata te ispitati da li kroz nju mogu proći životinje.

Podsjećamo, ovog ljeta stanovnici glavnog grada Bosne i Hercegovine su se, u nekoliko navrata, žalili nadležnim komunalnim službama na neredovno održavanje vrtova i parkova ispred zgrada.

Apelirali su da je nepokošena trava, koja je ponegdje bila i viša od metar, bila adut više za “preskakanje” insekata, zmija i drugih životinja u stanove a koje inače vrebaju iz zapuštenog zelenila.

- Marketing -

Najnovije