Stanje na području općine Maglaj nakon nevremena: “Mi više nemamo snage!“

Nakon katastrofalnog nevremena koje je područje općine Maglaj pogodilo u noći sa subote na nedjelju, još uvijek se otklanjaju posljedice. Na dijelu općine Maglaj proglašeno je i stanje prirodne nesreće, piše Maglaj.net.

Stručne Komisije su na terenu kako bi se evidentirale štete nastale na infrastrukturi, stambenim i pomoćnim objektima, te u poljoprivredi. Ovakvu katastrofu ne pamte ni najstariji mještani Jablanice i Bijele Ploče a za sve, kažu, da je kriv ljudski faktor. „Šume su isječene, kanali neočišćeni i zatrpani, rijeke nemaju svoj prirodni tok“, rekao nam je jedan mještanin Jablanice. Po ko zna koji put poplavljena je i kuća Saliha Klobodanovića na Bijeloj Ploči. „Za sve ovo krivi su ljudi. Brana na Jablanici ničemu ne služi, mi godinama tražimo da se ona ukloni, ali ništa. Tražićemo i dalje“, priča nam Klobodanović i dodaje da su mu poplavljene kuća i okućnica. „Trebaće mi dvije godine godine da opet dođem sebi“, kaže nam Salih kroz suze.

Poplaveljeno prizmelje kuće porodice Karabegović

Foto: Maglaj.net
Foto: Maglaj.net

Usljed obilnih padavina poplavljena je i kuća porodice Karabegović, sestara Semije i Ahtabe. Kako je kuća dosta niža od nivoa mjesnog puta, sve oborinske vode slijevale su se i dvorište, a u kući je bilo pola metra vode. Ahtabu Karabegović zatičemo kako čisti i mete oko kuće. Na štrikovima se suši tek oprani veš, a Ahtaba pokušava spasiti i nešto namještaja. Kako nam kaže, sav namještaj je nov kao i bijela tehnika, a kupljeni su prije mjesec dana. „Mi više nemamo snage. Ni sami ne znamo koji je ovo put da nas plavi. Nismo se kako treba ni oporavili od poplava prije četiri godine, a evo opet. Čistimo već drugi dan, perem. Bašta nam je sva stradala. Šta će biti ne znamo, a loše vrijeme, kažu, biće cijeli maj“, priča nam Ahtaba kroz suze i dodaje da je narušenog zdravlja i već dugo na bolovanju. „Prijavila sam štetu, nadam se da će se naći neko i da nam pomogne“, kaže nam Ahtaba.

Maglaj posjetio i premijer Galijašević

Kako bi se upoznao sa stanjem nakon vremenske nepogodine, Maglaj je posjetio i Miralem Galijašević, premijer ZDK zajedno sa direktorom Kantonalne uprave Civilne zaštite Dževidom Aličićem i ministrom za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Himzom Smajićem. Kako je naglašeno, nastale štete daleko premašuju mogućnosti općinskog budžeta, pa se pomoć očekuje i od viših nivoa vlasti, piše Maglaj.net.

Video koji je postao hit na internetu.
Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar