STALNO ZIJEVATE, A NISTE NIKAKO POSPANI? Doktori objasnili koju vam poruku tijelo šalje – OBRATITE PAŽNJU NA OVAJ SIMPTOM

Popularno

Povezano


Zijevanje je najmisteriozniji fenomen ljudskog tijela i dalje predmet brojnih istraživanja naučnika. Poznato je da bebe počinju da zijevaju još u materici, a gotovo da nema živog bića koje to ne radi.

- Marketing -

Najčešće mislimo da zevamo jer se nismo dovoljno spavali ili kad nam je dosadno, međutim to uopšte nije istina. Istraživanja su pokazala da ova pojava nema nikakve veze sa nedostatkom sna ili dosadom.

“Postoje situacije kada osoba zijjeva a ni najmanje nije pospana”, napominju somnolozi.

Do ove pojave dolazi kada smo u prostoriji koja je zagušljiva, gdje je previše vruće ili nema vazduha, a ponekad i kada smo zabrinuti. Kad smo pod stresom, mozak se ponovo pokreće i “pregreva”. Nervni sistem odmah uključuje odbranu, a to je zevanje, pokušavajući da “ohladi” mozak.

Još je teže objasniti zašto je zevanje tako zarazno. Prema jednoj teoriji, reč je poznatom refleksu “oponašanja i empatije”.

Bez obzira na uzrok, svi lekari se slažu – zevanje je veoma korisno!

“Kada zevate, disajni putevi se širom otvaraju, a mišići se opuštaju, nakon čega, na svega sekund, nastupa vrlo prijatno i po zdravlje korisno stanje polu-gubitka svesti. Ovo pomaže da se ublaže stres i umor i stimuliše mozak.”

Zevanje takođe podstiče aktivnost suznih žlezda, normalizuje krvni pritisak, poboljšava raspoloženje, a naučnici kažu i da pomaže u sprečavanju srčanog udara i drugih bolesti srca. prneosi “Novi

- Marketing -

Najnovije