― Marketing ―

Stabilizaciji cijena nekretnina: Pojeftinilo željezo, čelik i drvna građa

- Marketing -

To je doprinjelo stabilizaciji cijena nekretnina, ali na pojeftinjenje novogradnje u skorije vrijeme ne treba računati, kažu stručnjaci.

 

Prije tri mjeseca bakar je koštao više od 10.000 dolara po metričkoj toni, a danas između 7.500 i 8.000 dolara. Neizvjesnost zbog rata u Ukrajini i negativni signali na tržištu, smatraju stručnjaci, uslovili su pad cijena metala i drvne građe. Prognoze su da će tražnja za tim proizvodima u narednom periodu biti manja.

- Marketing -

Bojan Stanić iz Sektora za analitiku Privredne komore Srbije kaže da poslednjih nedelja raste vjerovatnoća da će se u Evropi i generalno na globalnom nivou desiti recesija.

– Ali s druge strane i najave Kine da neće moći da obezbjedi podsticajna sredstva svojoj proizvodnoj industriji kao što je to činila 2008, 2015. i 2020. godine kada su isto krize zadesile svijet, nego da će ovoga puta ta sredstva iskoristiti da popuni minuse u svojim lokalnim kasama – kaže Stanić.

 

Na stovarištima kažu da robu sve teže nabavljaju i da se na neke isporuke čeka i po nekoliko mjeseci. Uz to, cijene se mijenjaju gotovo na nedeljnom nivou, piše RTS.

 

– Armatura je trenutno 130 dinara po kilogramu, a blok koji je bio prošle godine 37-38 dinara, sada je preko 70. Šljunak je skočio 30 odsto. Željezo je sada u redu, najveći problem je sad realizacija tih proizvoda koje smo naručili – kaže Mladen Lučić, predstavnik „Lukoma“ iz Majura kod Šapca.

 

 

- Marketing -