Šta znači kada boli pazuh?

Popularno

Povezano


Istina je da se bol u pazuhu može pripisati brojnim potencijalnim uzrocima. Međutim, uvijek je vrijedno dvaput provjeriti šta je osnovni uzrok bola, jer iako je često bezopasan, može signalizirati mnogo ozbiljnije stanje.

- Marketing -

Uglavnom bezazleno
Neki manje ozbiljni uzroci bolova u pazuhu uključuju naprezanje mišića, iritaciju kože usljed brijanja tog područja i oticanje na tom području uzrokovano prehladom ili gripom.

Bol u pazuhu takođe može biti simptom brojnih stanja kože, uključujući kontaktni dermatitis, koji može izazvati osip i iritaciju i često je uzrokovan reakcijom na dezodoranse ili deterdžente za pranje veša.

Ostala stanja kože povezana sa bolom u pazuhu uključuju hidradenitis suppurativa, koji može izazvati akne ispod ruku i dovesti do ožiljaka. Otečeni limfni čvorovi takođe mogu doprinijeti bolu u pazuhu, a stanje je obično znak da se vaše tijelo bori protiv virusne infekcije, uključujući infekcije uha i zuba, boginje i običnu prehladu.

Kada treba da potražite medicinsku pomoć zbog bola?
Manje čest, ali mnogo ozbiljniji uzrok bola u pazuhu je rak dojke, koji može uključivati bol i oticanje oko pazuha zbog širenja raka na limfne čvorove.

Prema Healthlineu, postoje efikasni načini za liječenje manje ozbiljnih bolova u pazuhu kod kuće.

Ako je bol izazvan problemima vezanim za mišiće, savjetuje se nanošenje leda na to područje i odmaranje ruke nekoliko dana. Kada bol počne da jenjava, nanošenje toplih obloga na to područje i lagana istezanja takođe mogu pomoći da se ublaži bilo kakva dalja nelagodnost.

Ako bol u pazuhu ne prestane, uvijek se savjetuje da potražite medicinsku pomoć. Kada posjetite ljekara zbog ove vrste bola, ljekar će najvjerovatnije pregledati pazuh i pitati o svim dodatnim simptomima koje ćete možda morati da odredite osnovni uzrok,pišu Nezavisne

Za bakterijske infekcije koje izazivaju bol u pazuhu, ljekar može da prepiše antibiotike, dok će virusne infekcije koje izazivaju bol u tom području uglavnom vremenom nestati.

- Marketing -

Najnovije