Šta sve mačka liječi kad prede

Mnogi ljudi nisu svjesni koliko mačke, kao kućni ljubimci imaju uticaja na nas te koliko blagotvorno djeluju. Upravo iz tog razloga pakistanska asocijacija „Animal Care“ objavila je korisne informacije uz koje ćete tačno znati prednosti toga što vam se maza mota oko nogu i onda kada vas to možda nervira.

Smanjuje stres

Vibracije koje se stvaraju dok mačka prede djeluju sedativno na nervni sistem ljudi. Smanjuju stres i napetost koje često osjećamo po povratku s posla.

Dijagnostika predenjem

U svijetu su ljekari sve svjesniji moći koju posjeduju mačke. Naime, nakon niza istraživanja, došli su do zaključka da se predenje razlikuje u trenutku uživanja i u trenutku upozorenja čovjeka na određenu bolest. Također, postoji potvrđena studija o različitim vrstama predenja koje se razlikuju ovisno o bolesti.

Snižava pritisak

Povišen krvni pritisak također je stanje koje mačje predenje može regulirati. Ne kažemo da je možete koristiti umjesto lijekova, ali sigurni smo da će dobro djelovati na vas.

Jača kosti

Prema riječima svjetskih ortopeda, frekvencija 25 – 200 Hz, koju proizvodi mačka dok prede, najbolja je za ojačavanje kostiju. Dakle, zaključak izvedite sami.

Smanjuje rizik od infarkta

Prema posljednjim istraživanjima kardiologa, vlasnici mačaka imaju 40 posto manje rizika da dožive infarkt.

Ublažava otok i infekcije

Stručnjaci također tvrde da silina vibracija koju mačke proizvode ubrzava cirkulaciju, što pridonosi bržem smanjenju otoka i izbacivanju infekcije iz organizma.

Pozitivno djeluje na ligamente i mišiće

Mnogi profesionalni sportaši primijetili su nevjerovatno pozitivno djelovanje svojih ljubimaca u trenucima zamora mišića ili ozljeda ligamenata i tetiva. Vođeni tim zapažanjem, naučnici su potvrdili ovu pojavu i pa mnogi fizioterapeuti preporučuju sportistima da se što više maze sa svojim ljubimcima. (Mi.K. /Avaz.ba)

Možda vam se svidi

Comments are closed.