Šta sve Google zna o vama?

Istina je da vas Google stalno posmatra. No, nije da mu vi ne pomažete – pomažete itekako.

Naime, kada koristite Google, sklapate posao, prenosi Independent.

U zamjenu za besplatno korištenje servisa kao što su Gmail, Drive, pretraživanje, YouTube ili Maps vi Googleu dajete informacije o sebi koje Google tada dijeli s oglašivačima te su zato njihovi oglasi tako precizni i učinkoviti.

Gledate video klipove o putovanjima, pretražujete destinacije u Aziji, proučavate ponude i aranžmane? Ubrzo ćete na mjestima gdje se Googleovi oglasi prikazuju vidjeti oglase o povoljnim putovanjima u Aziju.

Prijavljivanjem na Gmail otkrivate standardne stvari kao što su ime i prezime te broj telefona i lokaciju, no ono što je vrjednije je što pretražujete i šta čitate dok ste na internetu.

Kako biste doznali šta Google zna o vama morate se prvo ulogirati u Google te klikom na svoju profilnu fotografiju ili prvi inicijal ime u gornjem desnom kutu otvoriti svoj račun kliknom na ‘My Account’. Kada otvorite svoj račun skoknite na dio posvećen personalnim informacijama i privatnosti (‘Personal info & privacy’) te se tamo spustite na ‘Activity controls’.

Sve što ste ikada pretražili i sve stranice koje ste posjetili nalaze se u dijelu ‘Your searches and browsing activity’ dok se informacije o vama kao potencijalnoj meti oglašivača nalazi nešto ispod toga u posebnom odjeljku ‘Ads settings’. Jedna od zanimljivijih opcija je pregled svih lokacija koje ste posjetili.

Google vam naravno nudi opciju i da nešto od tih podataka, ili sve naravno, obrišete, no morat ćete to učiniti postepeno. Zašto postepeno? Google ne želi da to brišete pa će vam to na najpristojniji mogući način otežati. No, u slučaju da ipak poželite obrisati sve, kako ti podaci ne bi samo propali, možete ih skinuti i pohraniti.

Možda vam se svidi

Leave A Reply