― Marketing ―

Šta se može dogoditi vašem tijelu ako jedete previše mesa?

- Marketing -

Svako malo vam neki ljekar ili nutricionost savjetuje da ne jedete previše mesa, neki pak savjetuju da ga treba jesti, a ima i onih koji zagovaraju potpuno izbacivanje iz prehrane.

No, svi su oni složni oko jednoga, a to je da previše mesa nikako nije dobro za vaš organizam.

A evo nekih problema koje vam može uzrokovati prekomjereno jedenje mesa. Prekomjeran unos mesa može vam izazvati umor.

- Marketing -

Meso obiluje proteinima koji nam daju energiju i nakon konzumacije biste trebali imati energije, no, kvaka je u tome što vam procesuirano meso, prema mnogim studijama, utječe na psihički umor i nema iste nutritivne vrijednosti. Nadalje, pretjerana konzumacija mesa može vas učiniti boležljivima.

Meso ne sadrži vitamine, posebice ne vitamin C koji je najvažniji za naš imunitet, a konzumirate li previše mesa, automatski može značiti da konzumirate manje povrća i voća koje je esencijalno za vaše zdravlje i imunitet. Loše za srce Možete razviti i ozbiljne probleme s probavom.

Ako vam se prehrana sastoji pretežito od mesa, to znači da ne unosite vlakna koja se nalaze u voću, povrću i cjelovitim žitaricama, a možete si uzrokovati zatvor ili bolno pražnjenje crijeva.

Pretjeranim konzumiranjem mesa možete naštetiti i svom srcu. Vlakna koja nećete dobiti unosom mesa omogućuju tijelu da apsorbira holesterol i štiti vam srce.

Ako jedete meso ili još gore prerađeno meso i izbjegavate ostale zdrave namirnice, srce bi vam moglo biti ozbiljno ugroženo. Te su vrste mesa nakrcane zasićenim masnoćama i stvaraju loš holesterol.

Možete dobiti i bubrežne kamence jer većom konzumacijo crvenog i bijelog mesa unosite i veću količinu dušika, koji u organizmu stvara kalcij koji se zatim pokušava izbaciti kroz bubrege i tada se mogu javiti kamenci koji su jako bolni i kaktada zahtjevaju hospitalizaciju.

- Marketing -

Najveći stočar sa Vlasinja sa najviše štala, ovo nema nigdje

Ćamil Mutapčić je vjerovatno najveći stočar sa Vlasinja koji ne planira odustajati od stočarstva iako je u godinama u kojima bi trebao odmarati...