― Marketing ―

Šta se desi s hranom na koju sleti muha? Da li je sigurna za jelo?

- Marketing -

U proljeće i ljeto često jedemo na otvorenom i tada se dešava da muha sleti na hranu, piše aktivni.si.

Kada muha sleti na vašu hranu, vjerovatno je otjerate rukom i nastavite da jedete.

Da li treba da budete zabrinuti zbog bakterija? 

- Marketing -

Postoji najmanje stotinu različitih bakterija i virusa koje muhe mogu prenijeti, kaže Thomas J. Daniels, naučnik i direktor Laboratorija za okoliš na Univerzitetu Fordham u New Yorku.

Postoji mogućnost da nakon što je muha pokupila bakteriju, može je proširiti svuda oko sebe. Jedno od mjesta je vaša hrana, čak i ako je tu samo nekoliko sekundi.

Daniels tvrdi da rizik od infekcije i bolesti postoji bez obzira na malu količinu bakterija koje se mogu prenijeti u tom kratkom vremenu . Veća opasnost je ako muha ispušta sok na hranu kako bi je omekšala i konzumirala u tekućem obliku. To nije ono najgore.

Tjelesna tekućina koju izlučuje na hranu puna je bakterija koje se duže zadržavaju u muhi nego na tijelu, što znači da imate veće šanse da se zarazite. Neke bolesti koje prenose muhe su opasne.

Među njima su Escherichia coli, salmonela, hepatitis A i rotavirus, kaže infektolog Brent W. Laartz. Druga bolest je shigella, koja uzrokuje proljev, visoku temperaturu i nesnosne bolove u trbuhu.

Budite posebno oprezni na izletima i prilikom čišćenja kuhinje

Samo jedna mušica na hrani ne predstavlja toliki rizik da ćete se od nje razboljeti. Ovisi o tome koliko je klica nosila i koliko je dugo bila na hrani.

Rizik također ovisi o snazi ​​vašeg imunološkog sistema. Veću brigu izaziva kada se nalazite na području gdje ima puno insekata, primjerice na pikniku. Uostalom, što više muha sleti na vaš obrok, to više klica mogu ostaviti za sobom. dr. Laartz savjetuje pokrivanje hrane na otvorenom.

Ako primijetite muhe kako zuje oko hrane koju ste neko vrijeme ostavili nepokrivenu, najsigurnije je baciti je. No, ipak ne treba paničariti i baciti svu hranu na koju je muha sletjela. Bakterije su najzaraznije ako su bile na sirovom mesu ili prljavim površinama , kaže dr. Laartz savjetuje da također pripazite da kuhinja bude što čišća jer to može pomoći u smanjenju vjerojatnosti bilo kakve infekcije.

- Marketing -

Općinski sud u Kaknju u 2023. godini izrekao 22 zaštitne mjere prema počiniocima nasilja u porodici

U periodu od 01.01. do 31.08.2023. godine Općinski sud u Kaknju je, shodno odredbama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici Federacije BiH, počiniocima...