Šta podrazumijeva uvođenje novih pasoških knjižica?

”Pasoši se ne mijenjaju nego će se u Bosni i Hercegovini od oktobra ove godine uvesti nova pasoška knjižica”, pojasnila je danas u izjavi za agenciju Fena glasnogovornica Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) Amila Opardija. 

Upitana zbog čega dolazi do uvođenja novih knjižica, Opardija kaže da se BiH u procesu liberalizacije viznog režima obavezala da će vršiti unapređenja sigurnosti sistema ličnih dokumenata u skladu s preporučenim standardima relevantnih međunarodnih organizacija i EU. Uvođenje treće generacije pasoša moraju da izvrše i zemlje koje imaju bezvizni režim s EU. 

I sve zemlje članice EU imaju obavezu da do 1.12.2014. godine uvedu treću generaciju biometrijskih pasoša, odnosno veće zaštitne mehanizme podataka – Supplemental Access Control (SAC) pasoši. 

”Radi se o pasošima koji u odnosu na sadašnji imaju sigurniji način i upis podataka u knjižicu i u čip. Ovi podaci će za razliku od sadašnjih pasoša biti upisani na višeslojnoj polikarbonatskoj stranici kao i slika u boji. Uvođenjem novih obrazaca pasoša ne prestaje važenje pasoša koji su trenutno u upotrebi i neće postojati obaveze njihove zamjene, odnosno neće biti određen datum do kojeg će važiti sadašnji pasoši nego će oni važiti do datuma do kojeg su izdati”, kazala je Opardija. 

Rok važenja će biti 10 godina. U toku je postupak utvrđivanja cijene, ali je sigurno da neće biti velikih razlika u odnosu na cijene postojećih obrazaca. 

”Ovo je dokaz da razvijamo sistem dokumenata i da je veliki uspjeh što smo na vrijeme izvršili svoje obaveze zbog zadržavanja bezviznog režima”, naglasila je Opardija.

 

Radiosarajevo.ba

Možda vam se svidi

Comments are closed.