Povezano

Šta kažu stručnjaci: Hoćemo li svakih šest mjeseci trebati primiti booster dozu?


Kako je sve više ljudi diljem svijeta koji su primili booster dozu protiv COVID-19, stručnjaci kažu kako bi ona mogla postati potrebna svake godine.

- Marketing -

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) savjetuje da svi oni stariji od 18 godina koji su se vakcinisali, trebaju primiti i booster dozu, prenosi Healthline.com.

Taj je savjet prihvaćen ove sedmice s pojavom nove varijante virusa.

– Ako ste primili vakcinu Johnson & Johnson, preporuka je da trebate čekati samo dva mjeseca kako biste primili booster dozu, a ako ste primili neku od mRNA vakcina, šest mjeseci nakon druge vakcine vrijeme je za booster dozu – izjavio je dr. William Schaffner, stručnjak za infektivne bolesti na Univerzitetu Vanderbilt i dodaje:

– Glavna osobina je naravno što će ojačati kapacitet imunološkog sistema da se bori protiv ozbiljne bolesti i kako bi se spriječila hospitalizacija. To je glavna namjera. Može doći i do smanjenog prijenosa bolesti, manje ozbiljnih simptoma, pa se radi o bonusu.

CDC navodi kako sami možemo odabrati kojom se vakcinom vakcinisati, ali Schaffner smatra da oni koji su primili jednu dozu Johnson & Johnson vakcine profitirali bi ako prime mRNA booster dozu.

– Johnson & Johnson vakcina, koja je dizajnirana kao jedna doza, nije dovoljno jaka i manje je efikasna jer dolazi do puno bržeg slabljenja zaštite protiv ove opasne bolesti –
drodaje te ističe kako je upravo to preporuka da se sačeka dva mjeseca prije dodatne doze.

Navodi se kako ta doza može biti ista vakcina, ali ako primite drugu dozu mRNA vakcine, imat ćete bolji odgovor.

Kako booster doza jača imunitet?

Booster vakcina ustvari jača imunitet koji je stečen pri primanju prvih vakcina, a nakon što ste ga primili.

- Marketing -

Najnovije

Popularno