Povezano

Šta jesti, a šta izbjegavati ukoliko imate koronu


Ne postoji čarobna prehrana koja će vam pomoći da se osjećate bolje, ali postoji nešto drugo. Naučna istraživanja su dokazala da pojedine namirnice tokom prehlade i gripe, olakšavaju simptome.

- Marketing -

Međutim, specifične smjernice za koronavirus još uvijek ne postoje, ali u nastavku pročitajte opće savjete o tome šta biste trebali unositi u organizam kada ste bolesni, ali i šta izbjegavati.

Sve što do sada znamo o ovom virusu ukazuje na to da se simptomi razlikuju od osobe do osobe, a oni najčešći su suhi kašalj, temperatura i kratkoća daha, ali i gubitak mirisa i okusa, što možete doživjeti i s gripom.

Ovisno o simptomima i njihovoj ozbiljnosti, i o tome ima li vam ko kuhati, vaša će se prehrana razlikovati od druge osobe koja ima COVID-19.

Važno je svakako ostati kod kuće i nazvati ljekara te pronaći nekoga ko će vam nabaviti namirnice.

Ako ste bolesni, a posebno ako imate temperaturu koja uzrokuje znojenje, ali i ako imate proljev, važno je piti puno tekućine, a osim vode, i ovo su dobre opcije: čaj s medom, supa, svježe cijeđeni sok.

Čaj s medom će vam goditi, ali može i smiriti kašalj. Ako ne povraćate ili imate proljev, ne treba vam tekućina s elektrolitima, ali ako imate i te simptome, onda je kokosova voda odlično rješenje.

Sokovi će isto tako pomoći jer će organizmu ponuditi i nutrijente. Uz sve navedeno, važno je odmarati.

Organizmu su potrebne kalorije kako bi se lakše borio protiv infekcije, ali ne postoji posebna lista na kojoj stoji popis namirnica koje su dobre za infekciju.

Postoje određeni nutrijenti, proteini i vitamini A,C,D i E te cink, koji će pomoći pri jačanju imunološkog sistema.

- Marketing -

Najnovije

Popularno