Šta je dozvoljeno nositi preko granice: Zbog ove sitnice možete platiti 2.700 KM

Nedavno su tako jednom bh. građaninu graničari napisali kaznu zato što nije imao odgovarajuće nalaze za “analgin”.

Turisti iz Bosne i Hercegovine koji planiraju provesti godišnji odmor na Hrvatskom primorju, od ove godine neće moći preko granice prenijeti meso niti mliječne proizvode.

S druge strane, građanima je dozvoljeno da ponesu voće, povrće, slatkiše, hranu za bebe i kućne ljubimce, ali u određenim količinama, piše Dnevni avaz.

Mnogi su u dilemi s lijekovima koji su neophodni kada se ide na put. Nedavno su tako jednom bh. građaninu graničari napisali kaznu zato što nije imao odgovarajuće nalaze za “analgin”.

– U nekoliko slučajeva i mi smo oduzimali lijekove koje su građani nosili u ličoj prtljazi. Isto tako nisu znali koju količinu lijekova mogu prenijeti za ličnu upotrebu. Dakle, može se unijeti onoliko koliko je potrebno za terapiju, uz dokumentaciju, prepis povijesti bolesti, potvrdu liječnika, recept – kazao je Ratko Kovačević iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH i dodao da su zakoni jasni i precizni.

Također, prema zakonu osobe koje prelaze državnu granicu, smiju posjedovati lijek koji sadrži psihotropne supstance samo na osnovu odgovarajuće dokumentacije.

– Ako se radi o osobama koje su na supstitucijskoj terapiji bolesti ovisnosti ili simptomatskoj terapiji malignih bolesti, količina lijeka može biti za 15 dana – dodaje Kovačević.

Kazne za nesavjesne putnike koji ne poštuju zakone su i do 2.700 maraka.

Možda vam se svidi

Leave A Reply