Povezano

Šta je cyberbullying: Online zlostavljanje koje je sve prisutnije


Cyberbullying je pojam koji je trenutno u fokusu javnosti zbog tragične smrti influenserice iz Srbije Kristine Kike Đukić, a podrazumijeva niz različitih vrsta zlostavljanja na internetu – počevši od vrijeđanja, uznemiravanja i maltretiranja pomoću društvenih mreža. Cyberbullying se koristi kao krovni pojam za opisivanje mnogih različitih vrsta zlostavljanja na internetu uključujući, ali ne ograničavajući se na uznemiravanje, klevetu, napade na reputaciju i osvetničku pornografiju.

- Marketing -

Za predstavljanje cyber maltretiranja počinitelj koristi tehnologiju kao što su računari, konzole, mobilni telefoni i/ili bilo koji drugi uređaj s pristupom internetu ili društvenim medijima kako bi uznemiravao, uhodio ili zlostavljao drugu osobu podsticanjem ili učestvovanjem u online “kampanjama” mržnje.

Iako većina medijskog izvještavanja ukazuje na to da je cyber maltretiranje problem isključivo društvenih medija – ono je također vrlo problematično i u zajednici online igara.

Najveći “problem” kod cyber maltretiranja je to što žrtve često ne znaju ko stoji iza profila s kojih dobijaju uvrede.

Ponekad žrtva može posumnjati u to ko su nasilnici, ali ne može to dokazati.

Nedavno su u Australiji najavili zakon koji odobrava otkrivanje identiteta internet trolova, upravo kako bi spriječili zlostavljanje i omogućili sudske procese kako bi se dokazala kleveta.

Istraživanje Amnesty Internationala o zlostavljanju na mreži iz 2018. pokazalo je da je tri od 10 ispitanika iskusilo zlostavljanje ili uznemiravanje na internetu, a skoro polovina onih koji su odgovorili potvrdno bili su u dobi od 18 do 24 godine.

Sigurnost “lažnih” profila

Prozivanje i širenje glasina najčešće je sastavni (iako vrlo neprijatan i izazovan) aspekt života adolescenata, ali i starijih – a s pametnim telefonima i društvenim mrežama dobilo je i drugu dimenziju.

Internet pruža priliku svima da komentarišu sve pojave današnjeg društva, a to često rade pod krinkom i lažnim imenom.

- Marketing -

Najnovije

Popularno