0.5 C
Kakanj
Ponedjeljak, 25 Januara, 2021

Šta donosi novi izvještaj o koroni: Jesmo li bili (ne)savjesni?

I zvanično smo ‘ušli’ u novu 2021. godinu, jedni u krugu porodice, drugi na organizovanim zabavama skriveno od očiju javnosti.

Ovogodišnja proslava Nove godine sigurno će biti upamćena po načinu proslave, nešto skromnijem, zbog pandemije koronavirusa koja je obilježila godinu iza nas.

Nadležni su u decembru uvjeravali nas da planiraju, pojedini i da će doći, do ublažavanja mjera koje su na snazi ukoliko dođe do smanjenja broja novozaraženih na dnevnom nivou.  Naglašavali su kako je ključni trenutak upravo proslava Nove godine, koja  je prema svemu izrečenom, trebala biti test naše savjesti u pogledu broja novozaraženih na dnevnom nivou.

Još u decemebru Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik federalnog ministra zdravstva, je kazao da redovno prave presjeke stanja, i evidentno je da se situacija stabilizovala, podsjećajući da u ovakvim situacijama krize malo fali da se to preokrene, piše Hayat.ba.

  • Svi smo jednoglasnog stava da mjere koje sada postoje trebaju i ostati. Jedan ili dva dana veselja zbog kojih bi mogao propasti cijeli januar ili bismo mogli doći u puno goru situaciju u januaru, i vjerujemo da nema čovjeka sa razvijenom sviješću da bi sebi to dozvolio- kazao je sredinom decembra.

Smanjen broj novozaraženih

Ukoliko analiziramo zvanične podatke Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH možemo zaključiti da je broj novozaraženih, usljed važećih mjera, znatno smanjen i trend je nastavljen u novoj 2021. godini.

*Od 01.01-03.01. zbog greške sa grafičkim prikazom podataka, smrtni slučajevi nisu mogli biti očitani, te su prijavljujeni u izvještaju 3. januara.

Prema poznatim informacijama da se prvi simptomi jave nakon petnaest dana od trenutka kada je osoba zaražena s pravom možemo sredinom januara očekivati rezultate „testa“ – da li smo tokom novogodišnje proslave bili (ne)savjesni?

Ako smo poštivali mjere donesene od strane Kriznog štaba mogli bi očekivati i ublažavanje mjera, u suprotnom naudili smo našim ugostiteljima, hotelijerima, učenicima i svima koje vrlo često kao argument koristimo protiv mjera koje donosi štab.

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO