Šta boja urina govori o vašem organizmu?

Klinika Klivlend u državi Ohajo kreirala je infografiku koja prikazuje sve moguće nijanse boje urina i šta one otkrivaju o zdravlju.

Od blijedožute pa sve do tamnosmeđe – urin može biti u različitim bojama, a svaka nijansa ima svoje značenje.

Naučnici kažu da se urin obično pojavljuje u boji od ćilibara pa sve do svijetložute, no između je čitav niz drugih nijansi. Trebalo bi svakako obratiti pažnju na boju urina jer govori mnogo o ukupnom stanju organizma.

Gotovo proziran urin, bez boje, znak je da se u organizam unosi mnogo, čak previše vode i da bi najvjerovatnije trebalo smanjiti unos tečnosti.

Svijetložuta boja ili boja slame znak je dovoljne hidriranosti tijela i normalnog funkcionisanja organizma.

Isto je i s prozirnožutom bojom urina.

Tamnožuta boja urina ukazuje na nedovoljnu hidriranost organizma – trebalo bi brzo unijeti tečnost u organizam.

Boja meda ili ćilibara znači jači oblik dehidriranosti u odnosu na tamnožutu i važno je unijeti tečnost što prije.

Tamnosmeđa boja urina može ukazivati na jaku dehidriranost, ali i na bolesti jetre. Ako takva boja urina ostane i nakon unošenja tečnosti, trebalo bi svakako posjetiti ljekara.

Crvena boja urina je za svakog znak za zabrinutost, i to s razlogom osim ako ste jeli borovnice ili cveklu. Treba da se javite ljekaru jer crvena boja urina, ako niste jeli neke od navedenih namirnica, može biti znak bolesti bubrega, tumora, problema s prostatom ili infekcije urinarnog trakta. Crvena boja urina može biti znak i trovanja živom.

Ako je urin narančaste boje, to može biti znak dehidriranosti, ali može upućivati i na bolesti jetre i žuči. Javite se ljekaru.

Plav ili zeleni urin može biti znak rijetkih genetskih oboljenja, ali i posljedica unošenja hrane s bojama ili različitih lijekova. Takođe može ukazivati na bakterije u urinarnom traktu. Trebalo bi posjetiti ljekara.

Za ljubičastu boju urina, infografika kaže da takva ne postoji.

Ako je urin pjenast, to bi mogao da bude znak da ste samo previše žurili, ali ako se uporno javlja posjetite ljekara – moguće je da ste pretjerali s unosom proteina ili da imate problema s bubrezima.

Spoljni faktori

Sve što se unosi u organizam može uticati na boju urina – lijekovi, vitamini i sl. i to treba imati na umu prilikom provjere boje urina.

Na kraju, zaključak infografike je da se mnogo toga može saznati iz boje urina, ali ipak više toga ćemo saznati usavršenim biohemijskim pretragama, što je i razlog da taj pregled i testiranje bude redovno kao i vađenje krvi.

Neke pojave nisu vidljive golim okom – kakva je npr. krv u urinu, koja može biti znak dijabetesa. (ATV)

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar