SPREMNI NA SVE (NE)USLOVE: Volkswagenovi radnici zatvoreni u fabrici u Kini; Kartaju, šetaju i gledaju filmove

Kineski radnici su spremni na radikalne mjere kako ne bi došlo do prekida proizvodnje.

Kina je poznata po rigoroznim mjerama suzbijanja širenja koronavirusa. Zbog porasta broja slučajeva cijeli gradovi, pa i regije stavljaju se u karantin. Kako u takvim slučajevima fabrike ne bi stale s radom, ulazi se u poseban režim u kojem radnici ostaju zatvoreni u pogonu i spavaju na podu.

- Marketing -

General Motors je prvi uveo tu praksu još potkraj prošlog mjeseca, a sada su je preuzeli i drugi poput Volkswagena i njegove fabrike u Šangaju. Međutim sada su iscrpljene zalihe i postrožen lockdown, pa je proizvodnja stala, ali radnici svejedno ne mogu kući.

Stoga im je organiziran koliko-toliko normalan život u fabrici. Tako u 10 sati ujutro šeću oko fabrike, ručak i odmor su od 11 do 13 sati, a poslijepodne je organiziran kardio-trening te društvena okupljanja uz kino i kartanje. Kraj dana podrazumijeva večeru, tuširanje i filmsku večer.

Naravno, svako jutro prolaze i testiranje na koronavirus, piše Bloomberg News.

Podsjetimo, Teslina fabrika u Šangaju je zatvorena od 28. marta, a s izradom je prestala i fabrika FAW-a u provinciji Jilin. Proizvođači procjenjuju kako će ih lockdowni stajati 20-postotnog pada proizvodnje. Bosch je objavio kako je zatvorio dvije fabrik, a u preostale dvije proizvodnja radi po prije spomenutom sistemu gdje su radnici zatvoreni u fabrici. Ista je situacija i u GM-ovoj fabrici gdje se sklapaju modeli Chevroleta, Buicka i Cadillaca.

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano