Špirić: Bošnjaci čekaju da Šmit reaguje, nametanje zakona napravilo bi novi problemŠpirić je ukazao da bi nametanje reforme Izbornog zakona BiH od Kristijana Šmita dovelo do novog zapleta.

– Pregovori o reformi Izbornog zakona BiH između bošnjačke i hrvatske strane su u samom finišu, ali postoji sumnja da je bošnjačka strana spremna da izmjene nametne Kristijan Šmit (Christian Schmidt), što bi dovelo do novog zapleta – izjavio je Srni zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić.

- Marketing -

Špirić je rekao da su stavovi približeni i da je to javnosti poznato, ali bošnjačka strana nema hrabrosti da napravi konačan iskorak.

– Ono što obeshrabruje, a dolazi iz kuloara, jeste da su Bošnjaci spremni da izmjene Izbornog zakona nametne Kristijan Šmit, kako bi lakše to objašnjavali svojoj izbornoj bazi – naglasio je Špirić.

On je ukazao da bi nametanje reforme Izbornog zakona BiH od Kristijana Šmita dovelo do novog zapleta.

– Ne znamo da li smo sada bliže raspletu situacije ili novom zapletu, jer se zna da srpska strana osporava pravo, posebno Kristijanu Šmitu, da nameće zakone – rekao je Špirić i podsjetio da se svi postdejtonski sporovi vode zbog nametnutih zakona.

Špirić je rekao da boravak visokog predstavnika EU za vanjske poslove Žozepa Borelja (Josep Borell) i delegacije iz Brisela u BiH govori o tome da i oni misle da su pregovori o reformi izbornog zakona u samom finišu, ali da niko nema hrabrosti da kaže da je proces završen, dok se ne postigne dogovor u BiH.

– Ukoliko je rezervna varijanta da to uradi Kristijan Šmit, mislim da smo u novim problemima – zaključio je Špirić.

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano