11.4 C
Kakanj
Četvrtak, 17 Juna, 2021

Sparkasse Banka i Startup studio Fondacije Mozaik predstavili prilike za mlade poduzetnike Program podrške i kreditiranja startupa „Korak po korak“


Na samom početku su predstavljena tri startup biznisa koji su uz finansijsku podršku Sparkasse Banke na krizu odgovorili novim proizvodima ili uslugama za podršku zajednici u uslovima pandemije COVID-19. Praonica veša Lahor iz Mostara je omogućila besplatno pranje i dostavljanje veša za 100 ugroženih starijih osoba, Kesa d.o.o. će donirati 55 zaštitnih odjela Federalnom štabu civilne zaštite, a Psihološko savjetovanje Incerementum će pokrenuti grupe podrške za osobe koje su oboljele od COVID-19 ili se liječe od posljedica bolesti. Naida Pandžić, vlasnica Kesa d.o.o. je naglasila kako je ova podrška bila važna za prevazilaženje ekonomskih posljedica COVID-19 koje su pogodile ovaj biznis i otvorila mogućnost razvoja novih usluga.

Igor Bilandzija / Pr – .

Na događaju je prezentovan i program Social Impact Award (SIA) koji omogućava mladima od 17 do 30 godina da razviju poslovne ideje koje će imati pozitivan uticaj na razvoj zajednice, da osvoje finansijske nagrade i konačno se pripreme za konkretizaciju svojih ideja u stvarne biznise. Mahir Ibreljić, prošlogodišnji finalista takmičenja SIA je naglasio kako je mu je učešće u SIA programu pomoglo da od ideje razvije svoj prototip za peletiranje kuglica od ovčije vune koji je sada spreman za tržište i prodaju.

Korak po korak / PR – .

Na događaju je otvoren poziv za prijave za program „Korak po korak“ koji nudi edukaciju i mentorstvo preduzetnicama i preduzetnicima od 18 do 35 godina kako bi razvili svoj poslovni potencijal i tržišne šanse, i u konačnici pristupili novoj, posebno povoljnoj kreditnoj liniji Sparkasse Bank predviđenoj samo za startupe. Mladi poduzetnici će kroz besplatnu edukaciju i mentorstvo Startup studija imati mogućnost da nadograde znanja, testiraju tržište, razvijaju svoje poslovne modele i pređu u sljedeću fazu razvoja i komercijalizacije. Sparkasse Banka će ih pratiti kada je u pitanju pristup kapitalu, a u skladu sa uslovima kreditne linije za „Korak po korak“ aplikante.
Ovim povodom, Igor Bilandžija, član Uprave Spakasse Bank je rekao: „Sparkasse Bank BiH, zajedno sa svojom austrijskom matičnom grupacijom Erste Bank i Steiermärkische Sparkasse, je apsolutno opredijeljena da kroz niz projekata podržava poduzetnički duh mladih i razvoj startup preduzeća. Naša grupacija je prije 200 godina nastala na ideji finansijske inkluzije i ovaj vid stvaranje dobrobiti za zajednicu je ustvari temelj naše poslovne filozofije. U periodu pandemije Covid-19 vjerujemo da je najbolji način podrške zajednici upravo poticaj oporavku ekonomije zemlje od svih negativnih posljedica ove globalne krize. U malim ekonomijama poput BiH su tu ključni mali i srednji biznisi, a pitanje startupa je posebno važno jer neke statistike pokazuju da oko 90 posto njih ne doživi drugu godinu poslovanja. Njihova pokretačka snaga su hrabrost, inovativnost i poduzetnički duh mladih i tu Sparkasse Banka želi dati vrlo konkretan doprinos. Ne samo kroz sponzorsku i mentorsku podršku, nego i kroz našu osnovnu uslugu odnosno kreditiranje startupa iz programa Korak po korak”.
Zoran Puljić, direktor Fondacije Mozaik je naglasio je važnost ove podrške biznisima koji tek počinju: „Ovo je važna stepenica u ekosistemu podrške koji gradimo za preduzetnice i preduzetnike koja će omogućiti biznisima sa potencijalom rasta, koji imaju tržište i znaju ko su njihovi klijenti, a posluju unazad tek godinu ili dvije, pristup novoj vrsti kapitala koji do sada nisu imali, a koji im je važan za dalji razvoj“.
Prijave za program Korak po korak su kontinuirano otvorene u zajednici lonac.pro, kao i na stranici Sparkasse Bank BiH, a prijave za Social Impact Award 2021 su otvorene do 11.5.2021. godini.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO