Socijalni dan: Kad srednjoškoci mijenjaju školske klupe za radno mjesto

Socijalni dan je projekat koji srednjoškolcima, na jedan dan, daje priliku da zamjene školske klupe radnim mjestima. Na ovaj način srednjoškolci stiču svoje prvo radno iskustvo, pruža im se prilika da teorijsko znanje napokon primjene u praksi, ali i mogućnost da odlaskom na radno mjesto donesu odluku o njihovom budućem zanimanju.
Projekat sadrži veliki broj korisnih rezultata za zajednicu. Za svako radno mjesto na kojem srednjoškolac volontira, poslodavac je dužan da uplati dnevnicu za tog učesnika u Fond Socijalnog dana. Svrha ovog Fonda jeste da srednjoškolci volontirajući jedan dan prikupe novčana sredstva kojima će se finansirati projekti u lokalnim zajednicama. Na ovaj način dolazimo do zadovoljenja potreba mladih i zajednice jer preduzeća ulažu sredstva u svoju zajednicu i njene ambiciozne mlade.
Srednjoškolci iz svake lokalne zajednice koji učestvuju u projektu identificiraju probleme koji se nalaze u njihovoj okolini, te pišu projektni prijedlog za rješavanje istog kako bi ga rješili ili doprinijeli njegovom rješavanju u budućnosti. Na taj način oni sami već aktivno i odgovorno aktivistički djeluju u svojoj lokalnoj zajednici. Koriste svoju sposobnost da djeluju na promjene i ne čekaju da neko drugi riješi taj problem.
Ove godine, osnovan je Lokalni tim Kakanj, koji također učestvuje u Socijalnom danu.
Također, za kratko vrijeme, uspjeli su obaviti mnoge aktivnosti kao što su čišćenje brojnih parkova, prodaja kolača, obilježili su mjesec oktobar (mjesec borbe protiv karcinoma dojke) tako što su grad ukrasili rozom bojom…
Tim broji oko 40 članova. Koordinator tima je Emin Brkić, PR menageri su Ena Sikira i Edna Brkić, te zamjenik koordinatora Amer Javoraš.
Srednjoškolci ističu kako je ASuBiH jedna velika porodica koja svakim danom postaje sve veća. ASuBiH je izvor motivacije, te se članovi svaki dan trude uraditi nešto korisno i pozitivno za lokalnu zajednicu.
Nemoj biti tih, reci ASuBiH! Budi dio njih, dio najboljih!

 

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar