Povezano

Šmit danas poslao pismo kolegijima Doma naroda i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH


Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) poslao je danas pismo kolegijima Doma naroda i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.
Prenosimo ga u cijelosti.
Implementacija Agende 5+2
– Primarni fokus međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini je implementacija Agende 5+2, čije je ispunjenje neophodno za izlazak zemlje iz međunarodnog nadzora. U tom kontekstu, prioriteti su rješavanje pitanja državne i odbrambene imovine.
Složenost ovog pitanja opravdava osnivanje stručne radne grupe za formulisanje i razmatranje opcija za prihvatljivo i održivo rješenje o državnoj i odbrambenoj imovini. U tom pogledu, Parlamentarna skupština ima važnu ulogu. Stoga vas pozivam da preuzmete kontrolu nad ovim procesom, koji bi trebao rezultirati usvajanjem zakona na državnom nivou koji reguliše ovo pitanje.

- Marketing -

Ko treba činiti radnu grupu
Radnu grupu za ovu temtiku treba činiti adekvatan broj parlamentaraca, te predstavnika relevantnih institucija na državnom i entitetskom nivou, kao i domaćih i međunarodnih nezavisnih stručnjaka, uključujući predstavnike Evropske unije.
Moj Ured će aktivno učestvovati i podržavati ovaj napor, uključujući pravne i stručne savjete. OHR će Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine dostaviti listu institucija iz države i entiteta, kao i relevantnih nezavisnih eksperata.
Očekujem da će Parlament sazvati radnu grupu u najkraćem mogućem roku. Moja kancelarija vam stoji na raspolaganju za sva pitanja i dalju diskusiju o daljem putu – zaključio je Šmit u svom pismu.

- Marketing -

Najnovije

Popularno