5 C
Kakanj
Ponedjeljak, 19 Aprila, 2021

Smijenjen direktor socijalne službe – Dvogodišnja djevojčica vraćena nasilnim roditeljima, majka je pretukla na smrt: Da je nisu vratili, danas bi bila živa!


Otvorena pitanja su ko je odgovoran, koga treba sankcionisati, zašto se takvi slučajevi događaju, zašto sistem nema odgovarajuće mehanizme preventive, kao i kako ih spriječiti u budućnosti.

“Još uvijek je teško govoriti kakvi su propusti bili u pitanju budući da su Komora socijalnih radnika i Komora psihologa na terenu i očekujemo njihove nalaze. Sistem čini sve što može činiti…”, rekla je Zvjezdana Bogdanović, savjetnica ministra u Ministarstvu rada, penzionog sistema, porodici i socijalne politike.

Bogdanović je u emisiji Hrvatskog radija “U mreži prvog” rekla da osuđuju svaki oblik nasilja, a pogotovo nasilja prema djeci.

“Da dijete nije vraćeno u biološku porodicu, danas bi bilo živo. Nema govora da neko nije pogriješio. Direktor kao najodgovornija osoba je bio prvi smijenjen. Dalje, zavisit će od toga kakvi će biti nalazi Komora”, rekla je Bogdanović i dodala da su skloni da preferiraju biološku porodicu, iako ne znači da će svaka biti dobar roditelj.

Ona je, prenosi hrvatski portal Index, priznala da u sistemu postoje problemi, ali i da resorni ministar želi da ih riješi.

Zaštitnica djece Helenka Pirnat Dragičević rekla je da bi roditelji trebalo da budu prirodni zaštitnici djeteta, ali da ih, nažalost, ponekad treba štiti i od bioloških roditelja. Ukazala je da je hrvatsko društvo vrlo tolerantno prema nedozvoljenom ponašanju roditelja i daje vrlo velike šanse roditeljima, na uštrb djeteta.

Osvrnula se i na sistem pravosuđa rekavši da jednim je dijelom krivica i u tom sistemu u kojem je, kako kaže, potrebno napraviti određene pomake. Prema podacima koje je iznela direktorka Poliklinike za zaštitu djece i mladih u Zagrebu, Buljan Flander, prošle godine je bilo 400 djece koja su bili žrtva porodičnog nasilja.

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO