Povezano

Smeta li vam suh zrak u stanu? Evo nekoliko jednostavnih rješenja


Stiglo je hladnije vrijeme, stanovi su grijani i toplo je u kući. Ali sa prirodnim padom nivoa vlažnosti tokom zime, suh, zagrijan zrak u unutrašnjosti može stvoriti veoma neprijatnu atmosferu.

- Marketing -

Uobičajeni problemi uzrokovani suhim zrakom su alergije i tegobe s astmom, začepljenost sinusa, suha koža, grlobolja i krvarenje iz nosa. Topliji zrak zadržava više vlage nego hladniji. Zimi, hladan zrak koji spolja ulazi u vaš dom ima nižu vlažnost. Kako povećavate toplinu unutrašnjeg prostora, odnosno grijete kuću, dodajete toplinu, ali ne i količinu vlage u zraku. Vlaga također isparava iz našeg tijela, ostavljajući kožu, nos i grlo suhim.

Međutim, smanjena vlažnost ne šteti samo nama, već i našem namještaju, zidovima, tapetama, podovima, vratima. Razlog leži u činjenici da se bez vlage u zraku mnogo brže suše i propadaju.

Neke procjene govore da kada nivo vlažnosti u prostoriji padne ispod 25 posto, morate hitno reagovati i “navlažiti” prostor. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da se nosite sa suhim zrakom u zatvorenom prostoru, očuvate vlažnost kože i prozračnost disajnih puteva i sačuvate namještaj ove zime.

Prirodna para

Sjećate se dana kada su peći na ugalj i drva bile primarni izvor topline u kući, a otvoreni lonac vode ili kotlić na peći uobičajena slika u kućama. Neke kuće se još uvijek griju na ovaj način. Upravo takav lonac s vodom može pomoći da se više vodene pare unese u sam zrak.

Na isti način možete koristiti i gornju plohu koje imaju peći na drva ili ugalj kao dodatni izvor grijanja. Dovoljno je u običnu šerpu uliti vodu i dodati komadiće kore narandže ili limuna. Pustite da smjesa proključa na laganoj vatri i dobićete brzo rješenje za osvježivač zraka. Pegle na paru i kotlovi od livenog gvožđa dizajnirani za peći starog stila zagrijavaće vodu i ispuštati vodenu paru u zrak dok je peć uključena, pomažući vam da uštedite na troškovima centralnog grijanja. Naravno, vrući štednjak i kipuća voda nikada ne bi trebali ostati bez nadzora zbog bezbednosti, pa koristite ovu metodu samo dok ste u zatvorenom prostoru.

Sušenje rublja na zraku

Ako vam je ikada bila u upotrebi Candy mašina za pranje i sušenje veša ili bilo koja drugu mašina za sušenje veša, možda je rješenje da promijenite stvari preko zime. Odličan način da smanjite potrošnju energije zimi i riješite se manjka vlage u zraku kod kuće je da izbjegavate stalno koristiti mašinu za sušenje rublja i okačite odjeću na šipke za sušenje kod kuće. Ako je zrak u kući izuzetno suh, odjeća će vjerovatno biti spremna za slaganje za sat-dva, ali će pomoći da se privremeno doda malo vlage u zrak. Za potpuni efekat, sušite odjeću na otvorenom po cijeloj kući.

Zeleni prostor

Veliki broj sobnih biljaka povećava vlažnost i kvalitet unutrašnjeg zraka u kući. Biljke pomažu u povećanju vlažnosti zraka kroz proces transpiracije, što je kretanje vode kroz samu biljku. Međutim, ako je za početak vlažnost ispod 30 posto, neke biljke mogu imati poteškoća s preživljavanjem jer su naviknute na mnogo vlažnije uvjete. Pobrinite se da slijedite preporučenu učestalost zalijevanja na osnovu vrste biljke koju unosite u svoj dom kako biste joj pomogli da napreduje. I to će pomoći vama i vašoj porodici.

Difuzori

Trenutni način za rješavanje problema suhog zraka u stanu su vrlo često aroma difuzori i ovlaživači zraka. Danas se mogu naći po veoma povoljnim cijenama i smatraju se uređajima koji će vam olakšati život, a djeluju tako što ispuštaju paru u zrak i vlaže prostor u kome živite. Ovisno o kapacitetu rezervoara za vodu, mogu osvježiti zrak do 300 kvadratnih metara. Eterična ulja se također mogu dodati u rezervoar za vodu, tako da uz vlažan zrak dobijate i fin, osvježavajući miris prostorije. Pored difuzora postoje i klasični keramički ovlaživači koji se montiraju na radijator, jedina mana im je što se voda mora dodavati nekoliko puta dnevno.

Bilo koje od gore navedenih rješenja pomoći će u dodavanju vlage u zrak u vašem domu, međutim dok ne ograničite prodor vanjskog zraka, morat ćete stalno ponavljati ove metode kako biste nadoknadili vlagu koju hladno vrijeme izvlači iz zraka. Iz tog razloga, preporučuje se zaptivanje zračnih curenja kao najefikasnije rješenje u zatvorenom prostoru.

Pronalaženjem i zatvaranjem mjesta gdje suhi zrak ulazi u kuću, moći ćete efikasnije da održavate nivo vlažnosti pod kontrolom bez mnogo intervencija. Ovlaživač će trenutno pružiti olakšanje, ali ako želite trajno riješiti problem suhog zraka, morat ćete procijeniti koliko je prostor zatvoren i izolovan.

- Marketing -

Najnovije

Popularno