Smanjuje rizik od raka: Ovo su razlozi zbog kojih biste trebali jesti više i češće cveklu

Popularno

Povezano

Cvekla je poznata po jarkocrvenoj boji i zemljanom okusu, a sadrži i obilje hranjivih sastojaka.

U izdanju Critical Reviews of Food Science and Nutrition iz 2019. godine, istraživači su utvrdili da bi ljudi trebali u prehranu uključiti više cvekle zbog njene  pristupačnosti i brojnih zdravstvenih dobrobiti.

- Marketing -

Cvekla je općenito moćna namirnica. Uglavnom se sastoji od vode, ali sadrži i puno vlakana i hranjivih tvari poput kalcija, magnezija, kalija i vitamina A.

Jedan od učinaka koje ćete iskusiti kad počnete jesti više cvekle su antioksidativna i protuupalna svojstva koja dolaze iz tamnocrvenog pigmenta, poznatog kao betalain.

Enciklopedija hrane i zdravlja navodi da betalain možete dobiti samo iz cvekle, kaktusove kruške i blitve ili određenih ekstrakata betalaina. Također se nalazi u nekim drugim biljkama i lišću, ali oni nisu jestivi za ljude.

Prema članku iz Nutrientsa, betalain je povezan sa smanjenjem upale, a u nekim slučajevima čak pomaže u smanjenju rizika od raka.

Istraživači su bili toliko impresionirani zdravstvenim nalazima vezanim uz ciklu da su nastavili ispitivati ​​mogućnost korištenja te namirnice ili njenog ekstrakta za pomoć u borbi protiv upalnih bolesti jetre i artritisa.

Pozitivni učinci konzumiranja cvekle su značajni, a jedina poznata “negativna” strana je ta da bi betalaini mogli pretvoriti vaš urin u crvenu ili ružičastu boju, navodi Klinika Cleveland.

- Marketing -

Najnovije