Složna braća crkvu grade

Sada već bivši direktor Geodetske Uprave RS Tihomir Gligorić,uputio je zahtjev komisiji za državnu imovinu za dodjelu djela zemljišta na Zlatištu iznad Sarajeva.

Svima koji su znali za to,bio je smiješan i zahtjev i njegov podnosilac. Ne vjerujem da je bilo ko u Bosni i pomislio da bi se takav zahtjev mogao pozitivno riješiti. Sjećam se koliko smo se smijali jednom novinaru koji je ustvrdio da će SDP to Dodiku dati i koliko su mu dugo objašnjavali način glasanja u komisiji za državnu imovinu. Nedugo poslije toga,kao grom iz vedra neba je odjeknula vijest da je komisija za državnu imovinu dodijelila Republici Srpskoj parcelu na Zlatištu (k.č.278/149) površine oko 11 Ha ili 110 dunuma. Ja tebi-ti meni. Ja tebi ministarsku fotelju,ti meni Zlatište. Ne može čovjek da se ne zapita,kako su to uspjeli izvesti. Naime zakonodavac je predvidio da u komisiji ne može biti preglasavanja.Za takvu odluku da bi bila validna mora glasati po jedan Srbin,Bošnjak i Hrvat sa Federalnog nivoa i isto tako sa državnog nivoa plus glas predstavnika iz Distrikta Brčko. Znaći,bez Bošnjačkih glasova je nemoguće donijeti takvu odluku. Osim toga postoji i zabrana visokog predstavnika o raspolaganju državnom imovinom. Kada je postalo jasno da je vijest tačna,mnogi su se zapitali:ko je sve član te komisije,kako ona radi,koliko su plaćeni i ko je glasao za takvu odluku od Bošnjaka?Pa da vidimo. Članovi komisije su:

1.Zvonimir Kutleša(sekretar vijeća ministara)
2.Dragica Miletić (zamjenik pravobranioca BiH)
3.August Jančik (federalni pravobranilac)
4.Dragan Spasojević (pravobranilac RS )
5.Meliha Jahjaefendić (šefica službe za zajedničke poslove )
6.Adnan Delić (direktor agencije za rad i zapošljavanje BiH )
7.Fazila Musić (pomoćnik ministra pravde BiH )
8.Ediba Tafro (Federalno ministarstvo pravde )
9.Nikola Kovačević (Ministarstvo pravde RS )
10.Tihomir Čurak (Ministarstvo finansija F BiH )
11.Željko Čulum (Ministarstvo finansija RS )
12.Ilinka Gavrić (ured gradonačelnika Distrikta Brčko )
13.Jasminka Suša(Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove )
14.Zoran Stjepanović (Ministarstvo za ekonomske odnose i koordinaciju RS )

dodik i lagumdija

Bošnjakinje koje su glasale za ovu sramnu odluku su :Fazila Musić i Jasminka Suša. Obje drugarice su članovi SDP-a pa je veza sa šefom očigledna. Trebalo bi napomenuti da su Adnan Delić i Ediba Tafro glasali protiv ali njihovi glasovi nisu bili važni jer se zakonska forma već ispoštovala. Kao što se vidi sa spiska,svi članovi komisije su redovno zaposleni sa prilično visokim primanjima. Rad u komisiji im se plača paušalno 40 KM po predmetu. Obzirom da se na sjednici raspravlja o minimum pedeset predmeta,svaki član za svoj trud dobije 2000,00 KM za jednu sjednicu. Pošto se broj aplikanata tj. Predmeta u zadnje vrijeme enormno povećao,čak je i visoki predstavnik reagovao na visinu primanja ove komisije. Naime na sto im dolaze i predmeti koji su u nadležnosti općine i kantona,dal’ slučajno ili namjerno?Bez obzira što se proglase nenadležnim za te predmete i njih ubrajaju kod isplate paušala.

Srbi na Zlatištu dižu križ prkosa Bošnjacima

Al’ da se mi vratimo Zlatištu. Na toj istoj sjednici se raspravljalo i o zahtjevu udruženja „Kalinovik 92″za dodjelu samo sto kvadrata državne zemlje,za postavljanje spomen ploče ubijenim Bošnjacima Kalinovika. Naravno odbijeni su ko s’ nokta. Njima nisu dali sto kvadrata a udruženju bivših logoraša RS 110 dunuma na Zlatištu dadoše. Predsjednik bivših logoraša RS Branislav Dukić nam je nedavno slavodobitno najavio izgradnju pomen crkve i krsta visine dvadeset šest metara. Na pitanje novinara zbog čega crkva na Zlatištu i zašto krst od dvadeset šest metara Dukić odgovara:”Ni Hrvati nisu gradili križ iznad Mostara zbog vjere,nego da prkose Bošnjacima sa kojima su ratovali.Ovo će biti krst prkosa. Osim toga tu će biti imena svih srba poginulih od Mostara do Goražda.To će biti svojevrstan pandam Srebrenici.” Zbog svog „ručnog rada” sa Zlatišta.Stanislav Galić je osuđen na doživotnu robiju. Godinama je sa tog mjesta sijana smrt po Sarajevu. Sad će izgleda nastaviti da siju mržnju. Aferim.

kakanj-x/ Selman Rustempašić

Možda vam se svidi

Comments are closed.