Sladić objavio prognozu: Evo kada bi padavine trebale prestati

Popularno

Povezano


Prema njegovim izračunima, za sada se trend nešto intenzivnijih padavina na jugu i jugoistoku naše zemlje nastavlja, a očekivana količina kiše do kraja dana biće oko 50 litara po kvadratnom metru.
– Idući sjevernije, te padavine su znatno slabije – navodi Sladić, dodajući da je razlog ovakvom vremenskom tipu izrazito jako jugozapadno visinsko strujanje odnosno, pojačan dotok vlažnog i nestabilnog zraka.
Sijevalo i grmjelo
Ta pojava se se preko Mediterana probija u naša područja, uzrokujući izrazito nestabilne vremenske prilike koje se očituju pojavom grmljavinskih pljuskova, naročito na jugu i jugozapadu zemlje.
– Vidimo da je i u centralnim predjelima bilo neuobičajeno, kada je u pitanju grmljavina. Sinoć je na području Sarajeva i sijevalo i grmjelo kao rijetko kada u novembru – kazao je on, objasnivši da je razlog tome takozvana stacionarna fronta te dodaje:
– Naše numeričke analize pokazuju da slijedi prestanak padavina, ali krajem subote. Dakle, i dalje će biti povremeno intenzivnijih padavina na području juga i jugoistoka Hercegovine, pogotovo sutra može još koji put i zagrmjeti, ali će se onda ta linija padavina početi premještati preko južne polovine zemlje, dalje na zapad i sjeverozapad – prognozira Sladić.
Slabija kiša u Krajini
Prema njegovim riječima, stanovnici Krajine nemaju razloga za zabrinutost jer kod njih stiže tek slabija kiša.
– Vrlo je važno istaknuti da padavine kakve smo bilježili proteklih dana ne bismo više trebali očekivati tokom vikenda, u mjeri u kojoj smo imali u četvrtak i petak. Povremeno mogu biti intenzivnije na jugu i jugoistoku sutra prije podne, ali u centralnim predjelima ipak bi to trebalo da bude kudikamo benignija kiša, odnosno, ona koja ne bi trebalo da uzrokuje veće probleme – smatra on.
Prestanak padavina trebalo bi da uslijedi u noći sa subote na nedjelju. Nakon vrlo tople nedjelje, u ponedjeljak će, kaže Sladić, ponovo biti kišno, ovaj put uz pad temperature. prneosi “Novi“.

- Marketing -

Najnovije