Povezano

Sladić: Koji bh. gradovi imaju najviše izgleda da danas bilježe proljetnu temperature

Nedim Sladić, bh. meterolog pisao je sinoć o neobičajenoj toploti, ne samo na Balkanu, već i u dijelovima Evrope.

“Razlog neuobičajene toplote nad većim dijelom jugozapadne, centralne Evrope ali i sjevernog dijela Balkana je snažan termobarički greben koji primjetno pumpa vrlo topao zrak sa sjevera Afrike, odakle ga transportira prema Španiji i Francuskoj, a nama pristiže preko centralne Evrope sa sjeverozapadnim strujanjem dodatno isfeniran i isušen prelaskom preko Julijskih Alpi.

- Marketing -

On se pozicionirao od sjevera Afrike pruživši svoju os prema centralnom dijelu Evrope, pri čemu ispred snažne ciklone u istočnom Atlantiku i doline nad istokom Evrope i Crnim morem amplificira mlaznu struju, kreirajući tzv. ‘Omega blok’, budući da putanja amplificiranog mlaza podsjeća na grčko slovo omega (za lakše praćenje, to su ljubičaste nijanse).

Uz dalji pritjecaj toplog zraka po visini u narednim satima prema našoj zemlji, razmjerno suh zrak, pozicionirani centar prostrane anticiklone blizu našeg područja te slab prizemni vjetar južnog i jugozapadnog smjera bit će idealan recept za kompresiju zraka.

To znači da će se topliji zrak iz viših slojeva atmosfere spuštati u niže slojeve, pri čemu u pretežno vedrom ozračju se podloga brzo zagrijava.

Kako će glavnina toplote biti skoncentrisana nad zapadnom polovinom zemlje, Hercegovina i Krajina su sutra (op.a. danas) najtoplije tačke naše zemlje. Sve ovo navedeno daje mi jasniju sliku da hrabro kažem i svoju procjenu – a to je da će Bihać i Mostar imati najviše izgleda sutra (op.a. danas), 31.12.2021. za 20 °C.

Možda, ali ipak manje vjerovatno, čak i iznad 20 °C!”, poručio je Sladić.

https://www.facebook.com/photo/?fbid=4968352306542347&set=a.345324225511868

- Marketing -

Najnovije

Popularno