Povezano

Skuhajte čaj i opustite se: Ova čarobna biljka je sve što vam treba nakon napornog i stresnog dana


Valerijana (Valeriana officinalis) ili ljekoviti odoljen samonikla je biljka iz porodice bazgovki (Caprifoliaceae), koja se smatra biljnim sedativom i anksiolitikom.

- Marketing -

Njeno ime dolazi od latinske riječi valere, koja znači “biti snažan”, “biti dobro”. Riječ je o trajnici koja raste na vlažnim livadama u Evropi i Aziji, a može dostići visinu od otprilike dva metra. Cvjetovi su joj bijeli, ružičasti, a ponekad i ljubičasti.

Da njen podanak i korijen imaju umirujući efekt na ljude, poznato je već od 15. stoljeća. Nekoć su se od valerijane pripremali tek čajevi, a danas se mogu nabaviti i tinkture, tablete te kapsule.

S druge strane, neugodan i jak miris njenog osušenog korijena ima sasvim suprotan učinak na mačke. Derivati valerijanske kiseline imaju feromonsko djelovanje na ove životinje, mačke ih mogu satima njušiti te se tako “hipnozirati”. Ne čudi što valerijanu nekad nazivaju i macina trava.

Osim što djeluje smirujuće na centralni nervni sistem ljudi, vjeruje se da valerijana regulira rad srca, pojačava izlučivanje žuči, smanjuje grčenje mišića, a pomaže i kod nesanice. U narodnoj medicini preporučuje se i kod napada migrene, hroničnog umora ili kao pomoć kod odvikavanja od pušenja.

Osim što u nekim situacijama može sniziti krvni pritisak, njeno korištenje nema drugih ozbiljnijih nuspojava. Ipak, s valerijanom ne treba pretjerivati, a posebno je važno da se ne konzumira u kombinaciji s drugim sedativima ili hipnoticima.

Želite li se opustiti od svega? Skuhajte čaj od valerijane.

Sastojci za čaj od valerijane:
2,5 grama sušenog čaja od valerijane
250 ml vruće vode

Priprema:

Čaj od valerijane prelijte vrućom vodom. Poklopite i ostavite da se sastojci natope oko 15 minuta. Procijedite i polako popijte čaj.

- Marketing -

Najnovije

Popularno