Sjeverna Makedonija: Najviše glasova dobila koalicija Zorana Zaeva

Prema podacima Državne izborne komisije, nakon 93,96 posto prebrojanih glasova, vodi koalicija “Možemo“ sa 36,13 posto glasova, a slijedi koalicija VMRO-DPMNE i ostali sa 34,65, Demokratska unija za integraciju (DUI) dobila 11,57

Državna izborna komisija (DIK) Republike Sjeverne Makedonije saopštila je u četvrtak rano ujutru da je nakon 93,96 posto obrađenih podataka sa biračkih mjesta na prijevremenim parlamentarnim izborima u vodstvu koalicija “Možemo“, vladajuće Socijaldemokratske unije S. Makedonije (SDSM) sa 36,13 posto glasova, javlja Anadolu Agency (AA).

“Prema ovim podacima, koalicija ‘Možemo’ dobila je 36,13 posto glasova, koalicija VMRO-DPMNE i ostali dobila je 34,65 posto, Demokratska unija za integraciju (DUI) 11,57 posto a, Savez za Albance i Alternativa 8,79 posto glasova, Levica 3,96 posto glasova, Demokratska stranka Albanaca (DPA) 1,48 posto, stranka Integra 1,33 posto“, rekao je Admir Shabani, portparol DIK-a, dodavši da ostale stranke i koalicije koje su učestvovale na izborima imaju ispod 0,4 posto.

Zoran Zaev, bivši premijer i predsjednik SDSM-a u obraćanju javnosti nakon objave rezultata DIK-a rekao je da su uspjeli pobijediti i da koalicija koju predvode trenutno ima tri mandata više VMRO-DPMNE-a, u mogućnost da ta prednost poraste za još jedno ili dva poslanička mjesta.

“Naša koalicija ‘Možemo’ pobjednička je koalicija na ovim parlamentarnim izborima. Najveća, najraznovrsnija, najmoćnija i pobjednička je ‘Možemo’. Potvrđena je volja naroda, mi pobjeđujemo, građani su izašli i glasali za sigurnu budućnost, za jedinstvo i solidarnost, za ekonomski patriotizam, za red i pravdu, građani su izašli i izabrali bolje danas i bolje sutra“, rekao je Zaev.
Prema njegovim riječima, izbori su bili onakvi kakvi dolikuju državi članici NATO-a i zemlji koja teži članstvu u Evropskoj uniji. Istakao je da su bili mirni, dostojanstveni, slobodni, demokratski i sigurni.
S druge strane, Igor Janušev, generalni sekretar opozicione VMRO-DPMNE, kazao je da će njegova stranka ući u trku za formiranje većine za novu Vladu.

“VMRO DPMNE ulazi u trku za formiranje većine za novu Vladu jer je postojeća istrošena i vrijeme je za promjene“, kazao je Janušev.

Što se tiče bloka albanskih stranaka Ali Ahmeti, lider DUI- proglasio je pobjedu, naglasivši da je njegova stranka apsolutni pobjednik u svim izbornim jedinicama. Naglasio je da su “Albanci pobijedili, niko nije izgubio“.

Koalicija Savez za Albance i Alternativu proglasila je pobjedu u albanskom bloku. Njihov lider Zijadin Sela istakao je da se “fenomen punjenja glasačkih kutija“ dogodio na nekim biračkim mjestima i da će podnijeti prigovore na te rezultate.

Prema biračkom spisku DIK-a, 1.814.263 građana Sjeverne Makedonije imalo je pravo glasa, a mogli su ga ostvariti na 3.480 biračkih mjesta. Zbog pandemije koronavirusa glasanje je trajalo tri dana. Počelo je 13. jula, kada su glasali oboljeli od COVID-19 i ljudi u samoizolaciji, 14. jula pravo su mogli ostvariti bolesni i nemoćni, korisnici staračkih domova, zatvorenici i raseljeni, a 15. jula ostali građani na biralištima koja su bila otvorena od sedam do 21 sat.

Možda vam se svidi

Leave A Reply