Sjednica Sabora IZ u BiH: Čak 22 paradžemata odbila pristupiti Islamskoj zajednici

0

Završena je 4. redovna sjednica Sabora IZ u BiH. Na dnevnom redu bilo je 13 tačaka, prenosi novinska agencija Patria.

Kako je nakon sjednice saopćeno, Rijaset IZ BIH proveo je proces intenzivnig razgovora s pojedincima, pripadnicima islama koji nisu u evidenciji članova Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini odnosno grupama koje nisu uključene u džemate Zajednice na teritoriji države.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Rijaset je o tim razgovorima obavijestio Vijeće muftija i podnio Izvještaj sa prijedlogom zaključaka Saboru. Doneseno je ukupno sedam zaključaka.

Na osnovu informacija prikupljenih u toku provođenja ove Instrukcije, statistika među ostalim izgleda ovako: obavljen razgovor sa 38 skupina paradžemata, od toga, Zeničko muftijsko 13, Sarajevsko 12, Tuzlansko 7, Bihaćko 3, Mostarsko 2, Travničko 1. Na području Banjalučkog i Goraždanskog muftijstva nije registrovana nijedna skupina.

Broj objekata koje koriste ove skupine, a koji nisu registrovani u IZ BiH je 29 i u njima se između ostalog obavlja džuma namaz u 19, a bešvakat namaz u 20. Od ukupnog broja skupina sa kojim su obavljeni razgovori, predstavnici 14 skupina su potpisali Protokol i prihvatili uključenje u Zajednicu. To su: Debeljak, Salem Bajramović, Čaršija – Kakanj, Osijek, Dragulj – Vreoca, Rakovica, Briješće Brdo, Bistrik, Bakarevac, Ruinica, Borovnica, Bajvati, Mečevići, Bočinja.

Predstavnici 22 skupine nisu potpisali Protokol: Stijena, Brezičani, Hodžići-Kakanj, Pobjeda-Feth, Briješće Brdo 2, Kasindolska, Gornja Mahala, Kuljani, Bara, Ošve, Kaloševići, Strnokos – Zenica, Liješnica, Kotorsko Donje, Gornja Maoča, Gornji Rahić/Dizdaruša, Čehaje 1, Selo Gračanica, Stara Željeznička stanica Bihać, Kula-Tuzla , Dubnica, Delići-Hukići.

Postoje tekije u kojima se obavljaju aktivnosti, a da one nisu u sistemu Tarikatskog centra. Postoje džemati koji su se odvojili od Zajednice i tako djeluju nelegalno. To su Stranjani i Klokot – rečeno je između ostalog nakon sjednice.

(PATRIA)