Povezano

Sjećanje na čuvenog kakanjskog ljekara: Bajtarević u Sarajevu položio cvijeće i odao počast dr. Elvedinu Zvizdiću

Načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević jutros je u Sarajevu položio cvijeće i odao počast čuvenom kakanjskom ljekaru Elvedinu Zvizdiću.

Načelnik je na mezar znamenitog kakanjskog ljekara dr.Elvedina Zvizdića, na treću godišnjicu njegove smrti, položio ljiljane, a potom je proučio Fatihu.

- Marketing -

Na ulazu u sarajevsko mezarje Grličića Brdo (Sedrenik) načelnika je dočekao mladi Abdel ef. Fejzić, imam u džamiji u blizini koje se nalazi mezar dr.Zvizdića.

  • Doktor Elvedin Zvizdić je svoju plemenitu ljekarsku misiju obavljao krajnje posvećeno i zbog toga uspomena na njega živi u srcima brojnih građana Kaknja. Došao sam danas na mezar dr. Zvizdića da odam počast, u svoje ime, i u ime građana Kaknja. Doktora Zvizdića nismo i nećemo zaboraviti jer njegova humanost treba da služi kao primjer svima nama“, rekao je načelnik Bajtarević.

Podsjetimo, u Sarajevu je 29. januara 2018.godine u 79. godini preminuo poznati kakanjski ljekar – ginekolog Elvedin Zvizdić. Od 1964. godine – kada je diplomirao na sarajevskom Medicinskom fakultetu – dr. Elvedin Zvizdić je gotovo cijeli radni vijek proveo u kakanjskom Domu zdravlja uspješno liječeći građane Kaknja i od najtežih vrsta bolesti.

  • Elvedin je najstarije dijete Malika Zvizdića, učitelja koji je direktorovao u dobojskoj školi (Kakanj) u koju sam se upisao početkom 1950-ih godina. Malik je rodom iz Gacka, ali je kao mladić u Drugom svjetskom ratu s roditeljima protjeran iz rodnog mjesta nastanivši se u Sarajevu, gdje je završio i Učiteljsku školu, a potom bio raspoređen na posao u Dobrinje (visočka općina), pa u Kakanj, gdje je i završio radni vijek, kao jedan od nekoliko prosvjetnih radnika koji su udarili temelje kakanjskom osnovnom obrazovanju. Osim što ga pamte po ovoj njegovom osnovnom doprinosu Kaknju, mnogi će za njega reći da je u gradu rudara poznat i po tome što se svo petero njegove djece obrazovalo za medicinske radnike: Elvedin ginekolog, Mejra (nadimka Seka) zubar, Mirsada (Mika) otorinolaringolog, Elvedina (Dina) stomatolog i Šukrija (Bakan) mikrobiolog i profesor na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. Iako rođeni i odrasli u Kaknju, svi su se u toku ili nakon završenog radnog vijeka nastanili u Sarajevu, gdje je njihov otac Malik kupio kuću, a djeca stanove“, napisao je publicist Raif Čehajić.
- Marketing -

Najnovije

Popularno