Širenje vjerske mržnje: Na srbijanskim novčanicama napisana poruka "Stop islam"!

“Nemojte da vas začudi ako dođete u posjed novčanice od 200 dinara na kojoj se pojavila pisana poruka „Stop islam“, koju zasad nepoznata grupa ili pojedinac posredstvom pečata utiskuje na hartije od vrijednosti”, piše na srbijanskom portalu “Kurir”.

Iz tog razloga ne zna se da li je u pitanju širenje političke ili religijske poruke, ali je plan za njenu masovnu upotrebu očigledan, s obzirom na pečatiranje poruke na novčanicama manjih apoena koje su najčešće u upotrebi.

Također je nepoznanica da li je poruka „Stop islam“ upućena kao odgovor na uzavreli sukob između Izraela i Palestine, da li je provokacija narodu Novog Pazara, ima li veze sa odnosom RS-a i BiH ili djelovanjem radikalnih pravoslavnih desničara.

Religijski analitičar Živica Tucić rekao je da ovaj čin nije prikladan, pa se svakako nada da nije ni omasovljen.
– Nije to dobro! Riječ je o provokaciji jer ne može se jednoj religiji reći „stop“. Na Balkanu je evidentno došlo do previranja u međureligijskim odnosima, što nije dobro jer svjetski mir zavisi od religijskog mira – rekao je on i naglasio da su države obavezne da stanu na put vjerskoj netoleranciji, a da u ovom konkretnom slučaju treba da reaguje i Narodna banka Srbije jer je riječ o valuti jedne zemlje i svjesnom uništavanju hartija od vrijednosti.

avaz

Možda vam se svidi

Comments are closed.