SIPA uhapsila braću Ivanković Lijanović i ministra Bahilja

U toku je velika i opsežna akcija pripadnika SIPA-e na lokalitetu Širokog Brijega, ali i još 14 drugih lokacija, javila je Federalna televizja (FTV). Meta hapšenja su braća Lijanović, a “Avaz” saznaje da je već uhapšen federalni ministar poljoprivrede,vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović, kao i njegov brat.

Predsjednik stranke Radom za boljitak Mladen Ivanković Lijanović potvrdio je za “Avaz” da je uhapšen njegov brat Jerko Ivanković Lijanović, inače federalni dopremijer ali je na iznenađenje novinara “Avaza” potvrdio da je upravo i on uhapšen:

– Evo i mene uhitilo, upravo me SIPA uhićuje, kazao je Mladen Ivanković – nakon čega je prekinuta telefonska veza.

Među uhapšenima je i Milorad Bahilj, ministar trgovine u Vladi Federacije BiH i član stranke Radom za boljitak.

Najvećom akcijom u borbi protiv organiziranog kriminala kodnog naziva “Meso” rukovodi tužilac Tužilaštva BiH, iz Operativnog stožera akcije, a u aktivnostima na terenu sudjeluje više stotina policijskih radnika SIPA i UIO BiH.

O svim aktivnostima direktno se informira i glavni tužilac Tužilaštva BiH, obzirom da se radi o jednom od najsloženijih predmeta organiziranog kriminala u postdejtonskoj BiH. Radi se između ostalog, o poreznim i carinskim utajama u iznosima od više miliona KM, koje su počinjene sa osnivanjem i kasnijim fiktivnim gašenjem preduzeća, sa ostavljenim velikim dugom za porez. Navedena preduzeća su se bavila uvozom, proizvodnjom i preradom mesa i mesnih prerađevina.
 
Za navedene višemilionske iznose je oštećen budžet BiH te na taj način i svi građani naše zemlje.

Aktivnosti se provode na ukupno 14 lokacija u gradovima širom Bosne i Hercegovine, a bit će realizirano hapšenje oko 10 osumnjičenih osoba, te pretresi u tri poreduzeća.

Avaz.ba

Možda vam se svidi

Comments are closed.