Sindikat rudara traži 20 posto više plate, poslodavci daju osam


Predstavnici Sindikata radnika rudnika Federacije BiH (FBiH) na jučerašnjem sastanku sa predstavnicima federalne Elektroprivrede i Rudnika Banovići zatražili su povećanje plata za 20 posto, dok je druga strana ponudila povećanje od osam posto.

- Marketing -

Predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić ocijenio je sastanak sadržajnim, ali je istakao da još nije postignut dogovor o novom kolektivnom ugovoru.

Prema njegovim riječima, predstavnici sindikata jasno su istakli da ne odustaju od zahtjeva da se poveća plata radnicima u sedam rudnika koji posluju u koncernu Elektroprivrede i Rudniku Banovići.

Husić je rekao da su iz Elektroprivrede i Banovića dobili priznanje da zahtjev Sindikata ima uporište u drastičnom poskupljenju troškova života, ali je pitanje da li mogu zatvoriti finansijsku konstrukciju.

Ministar energije, rudarstva i industrije Nermin DŽindić upoznaće na današnjoj sjednici Vladu FBiH o ovoj rundi pregovora, nakon čega bi Vlada trebalo da zauzme stav o svim zahtjevima Sindikata radnika u rudnicima.

Husić je naveo da su u dobroj mjeri približeni stavovi socijalnih partnera po dvije stavke radne verzije kolektivnog ugovora – strukture platnih razreda i sistematizacije radnih mjesta. (Akta)

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano