SIMPTOMI VISOKOG HOLESTEROLA MOGU DA SE JAVE NA PRSTIMA: Ne ignorišite znak upozorenja koji vam tijelo šalje, MOŽE BITI KASNO

Popularno

Povezano


Povišen holesterol je zdravstveni problem koji može da dovede do začepljenja krvnih sudova, infarkta ili moždanog udara. Najčešće ne daje nikakve vidljive znake, kao faktori rizika navode se konzumiranje masne hrane, fizička neaktivnost, gojaznost, pušenje i alkohol.

- Marketing -

Osim toga, stručnjaci kažu da i genetske predispozicije dovode do povišenog holesterola, ali da se svakako može regulisati zdravijom ishranom i fizičkom aktivnošću.

Kada je riječ o simptomima holesterola, najčešće ih nema, mada naučnici kažu da potpuno neočekivano, bolovi u prstima na rukama ili nogama mogu da upozore na ovaj problem.

Smatraju da se bol javlja zbog akumulacije holesterola u krvnim sudovima ruku i nogu, a još jedan od simptoma koji bi mogao da upozori na povišen holesterol je osećaj trnjenja prstiju na rukama ili nogama.

“Osjećaj trnjenja može da se javi usled prekida u protoku krvi kroz pojedine dijelove tijela. Povišen holesterol čini krv gušćom i utiče na normalan protok krvni kroz nerve, izazivajući osećaj trnjenja”, kaže dr Rahal Agraval.

Pored toga, pod kožom mogu da se formiraju izbočinekoje su zapravo nastale od masnih naslaga, obično su žućkaste ili narandžaste boje i mogu biti osjetljive na dodir. Najčešće se javljaju na šakama ili stopalima, a mogu da se pojave i na laktovima, zadnjici ili kolenima.

Svakako, najsigurniji način provere nivoa holesterola je putem analize krvi, ali dobro je i znati koji simpotmi mogu da ukažu na to. prenosi “Novi“.

- Marketing -

Najnovije