Simptomi flurone i COVID-a skoro isti: Postoji način kako da ih razlikujete


Prvi slučaj ukrštanja virusa gripe i koronavirusa u Bosni i Hercegovini registrovan je početkom januara.

- Marketing -

Ovaj vid infekcije nazvan je i “fluronom” – i nije novi soj COVID-a, već znači da jedna osoba ima i gripu i koronu u isto vrijeme.

Riječ je o virusnoj infekciji, a kako gripa i COVID napadaju gornje disajne puteve, očekivano je da se najprije javljaju poteškoće pri disanju.

Situacija je komplesna kada je riječ o simptomima jer su gotovo identični.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, simptomi se razlikuju od osobe do osobe, ali su zabilježene grupe istih kod oboljelih.

U pitanju su gubitak čula ukusa i mirisa, temperatura, zatim kašalj i otežano disanje te gubitak aptetita i stalan bol u grudima.

Kristen Coleman, asistentica istraživanja na Fakultetu javnog zdravlja Univerziteta u Marylandu, u SAD-u, kaže da su kašalj, groznica, umor i bolovi u mišićima uobičajeni i za gripu i za COVID-19.

Istovremeno, simptomi specifični za infekciju COVID-19 uključuju gubitak čula ukusa ili mirisa, piše AB.

U međuvremenu, obične prehlade imaju tendenciju da budu blaže kada je riječ o simptomima, koji uključuju začepljen nos i grlobolju. Groznica je češća kod gripe.

Uz mnogo sličnih simptoma uzrokovanih ovim tipovima virusa, testiranje ostaje najbolja opcija da se utvrdi od kojeg su osobe oboljele.

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano