Sigurna imovina: BiH raspolaže s oko tri tone zlata

Popularno

Povezano

Na dan 4. oktobra  2021. godine Centralna banka BiH (CBBIH) raspolagala je sa 96.000 unci (oko tri tone) zlata, čija je tržišna vrijednost na navedeni datum iznosila 285,90 miliona maraka.

Ovo su podaci koje su iz Faktora dobili iz CBBiH, a pojasnili su zašto je dobro imati zlatne rezerve.

- Marketing -

Monetarno zlato se smatra sigurnom imovinom za kojom raste potražnja u uvjetima nesigurnosti i nestabilnosti.

Država je zaštićena od negativnih utjecaja inflacije, stoga predstavlja oblik očuvanja vrijednosti i smatra se najpouzdanijom komponentom deviznih rezervi.

Centralna banka BiH upravlja deviznim rezervama i donosi odluke o investiranju deviznih rezervi u skladu sa Zakonom o CBBiH, internom regulativom i najboljim međunarodnim praksama, te u skladu sa tekućim i očekivanim kretanjima na financijskim tržištima kao i dostupnim analizama, pojašnjeno je.

Međutim, CBBiH, kao ni druge centralne banke, ne objavljuje niti javno komentiraju svoje investicijske politike i odluke.

Prema službenim podacima, Srbija ima ukupno 36 tona zlata, Sjeverna Makedonija je druga sa 6,8 tona zlatnih rezervi, zatim slijede Slovenija sa 3,17, BiH sa tri tone, pa Crna Gora sa 1,09 tona, dok je Hrvatska ostala bez svojih zlatnih rezervi, koje je rasprodala 2001. godine.

- Marketing -

Najnovije