25.7 C
Kakanj
Utorak, 3 Avgusta, 2021

Severina potresena i drhtavog glasa: ‘Sve je bilo dogovoreno da se dijete odvede u Srbiju i da ga više nikada ne vidim’

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img


Više od dva sata trajalo je u ponedjeljak na splitskom Županijskom sudu ročište u slučaju u kojem se Severina Kojić i Milan Popović bore za skrb nad svojim zajedničkim sinom odnosno na to s kim će dječak živjeti.

Očekuje se da će u skorom roku tročlano sudsko vijeće koje je, a što nije uobičajeno, kao drugostupanjsko vijeće koje odlučuje o žalbama odlučilo iznova provesti raspravu, napokon donijeti pravomoćnu presudu i odlučiti o tome tko će i na koji način dobiti skrbništvo nad dječakom, piše Slobodna Dalmacija.

Očito je da su tri splitske sutkinje odlučile “prekinuti” ovu trakavicu i osobno provesti dokazno ročište pokazavši na taj način, laički rezonirajući, i određenu dozu nepovjerenja prema sutkinji Općinskog građanskog suda u Zagrebu koja je i donijela prvostupanjsku privremenu mjeru prema kojoj će dječak živjeti s ocem.

Naime, nakon žalbi, splitski je sud istoj sutkinji u Zagrebu dao nalog da izvede “određene dokaze radi pravilnog utvrđivanja činjeničnog stanja i donošenja pravilne odluke o žalbama”, a ova neočekivana situacija očigledno govori da su se splitske sutkinje htjele osobno, a ne samo čitajući dokumente, uvjeriti u sve detalje ovog osjetljivog slučaja kako bi donijele pravičnu odluku.

POPOVIĆ BEZ IZJAVE

I Severina i Popović su se pojavili na splitskom sudu, Popović je pokraj novinara prošao bez riječi u pratnji svoje odvjetnice dok je Severina, drhtećim glasom na dolasku kazala kako vjeruje u pravdu te da je jako tužna jer je njeno dijete 20 mjeseci već bez majke i ona bez njega u “jako neobičnim okolnostima”.

– Očekujem ovdje ozbiljne pomake, imamo specifičnu situaciju jer se ovdje treba raspravljati o vještačkom nalazu koji je vrlo, vrlo kompromitiran. Dakle, radi se o psihijatrijskom vještačkom nalazu u vezi kojeg se vodi i postupak u USKOK-u i istražuje se da li je ovdje došlo do trgovine utjecajem i da li je Gzim Redžepi (nekadašnji zastupnik Gradske skupštine Zagreba i vrlo bliski prijatelj pokojnog Milana Bandića protiv kojeg je USKOK prije nekoliko mjeseci pokrenuo istragu zbog sumnje da je “pokušao utjecati na ishod vještačenja u jednom sudskom postupku radi izmjene odluke o roditeljskoj skrbi i uzdržavanju” – op.a.), utjecao na to da sadržaj nalaza bude ovakav kakav jest. A on je zaista zastrašujući, neobjektivan, neživotan, apsolutno protivan svim načelima i uvjeren sam da će sud prihvatiti prijedlog da se ovaj nalaz izdvoji iz spisa i da se napravi objektivan nalaz po objektivnom vještaku. Redžepi je osoba koja je, sumnja se, utjecala na ovog vještaka, a rezultat vještva je upravo takav da štiti interes tužitelja do one granice do koje je postavio svoj nebulozan zahtjev – kazao je prije ročišta odvjetnik Mate Matić, koji zajedno s kolegicom Jasminkom Biloš zastupa poznatu splitsku pjevačicu.

Nakon višesatnog ročišta srpski “kralj bakra”, kako Popovića mediji nazivaju, bez riječi je izašao sa suda i nije htio dati zjavu, no djelovao je dobro raspoložen, iako bi to mogla biti samo predstava za novinare.

BEZ NOVOG VJEŠTAČENJA

Kako doznaje Slobodna Dalmacija, sudsko je vijeće odbilo Matićev prijedlog za izdvajanje spornog psihijatrijskog vještva i određivanje novog kao i sve druge predložene dokaze obiju strana. Saslušali su i Popovića i Severinu te argumente njihovih odvjetnika, no nisu saslušali vještake što je bilo realno za očekivati. Naime, vještakinja psihiloginja je opravdala svoj nedolazak dajući pismeno očitovanje na prigovore stranaka na njeno vještvo, dok je vještak psihijatar poslao dopis u kojem je ustvrdio da nije “kognitivno” sposoban da bi sudjelovao na ovoj raspravi. Očito je sutkinjama sve bilo jasno jer nisu zakazale novo ročište niti opet pozvale vještake.

Istraga USKOK-a: Popovićev prijatelj utjecao na vještaka?
Podsjetimo, u travnju ove godine je USKOK pokrenuo istragu sumnjajući da je, nakon što je u ovom postupku sud imenovao dvojicu vještaka za provođenje multidisciplinarnog psihijatrijsko-psihologijskog vještačenja u svrhu donošenja odluke s kojim će roditeljem maloljetno dijete stanovati, Gzim Redžepi tokom provođenja vještačenja inicirao sastanak s vještakom psihijatrom V.G.-om, zamjenikom ravnatelja Psihijatrijske bolnice “Sveti Ivan”.
Napravio je to, sumnja USKOK, kako bi osigurao izradu nalaza i mišljenja vještaka kako to odgovara interesima tužitelja (Popovića – op.a.) i kako bi na taj način utjecao na ishod sudskog postupka u njegovu korist. Redžepi je vještaku rekao da je dobar prijatelj s Popovićem te je isticao njegove kvalitete i donacije koje je ovaj uplaćivao u korist Grada Zagreba.
Po USKOK-u, Redžepi je vještaku rekao da je Popović dobar otac tako neizravno aludirajući na to da u svom nalazu donese mišljenje koji bi bilo u korist oca.

– Ovo što se ovdje dogodilo je neviđeno. Nikad se nije dogodilo da se vještak na čije se vještvo stavlja prigovor uopće ne pojavi na raspravi i da napiše da ima intelektualne i kognitivne smetnje, ali samo za ovaj predmet. Najbitnije je da je posebna skrbnica koja je ovdje odradila svoj posao, napisala da se dijete izjasnilo da želi živjeti s majkom i to je stvar koja vam sve govori. Rasprava je zaključena i očekujemo brzu odluku pogotovo jer postoje ograničenja prava majke zbog privremene mjere koja je još uvijek na snazi – kazao je nakon ročišta odvjetnik Matić.

Severina je, pak, iz zgrade Županijskog suda izašla dosta potresena i drhtavog glasa, no puna nade u povoljan ishod ove bitke.

– Gledam ovu Božicu pravde i nisam mogla vjerovati da ću se ovdje naći. Toliko dugo je moje dijete bez majke zbog privremene mjere koja očito nije privremena. Sad se osjećam jako dobro, bilo mi je neopisivo teško prije 20 mjeseci kad je donesena prvostupanjska presuda u Zagrebu. Mislim da je u ovom slučaju sve bilo dogovoreno da se dijete odvede u Srbiju i da ga ja više nikada ne vidim, jer ovo nije ravnopravna sudska bitka, a niti ravnopravno roditeljstvo za kakvo se i otac javno zauzimao. No, kako bilo, vjerujem u pravdu i pravednost – komentirala je, uz ostalo, Severina.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO