Šetači i bebisiteri ljubimaca – zanimanja budućnosti

Na berzama rada u evropskim zemljama sve su traženija zanimanja vezana za brigu o kućnim ljubimaca, jer njihovi vlasnici izdvajaju sve veće sume novca kako bi im ugodili.

Prema pisanju belgijskog lista “Referenas”, osim klasičnih profesija koje se bave brigom o životinjama, kao što su veterinari, uzgajivači životinja, dreseri, čuvari zoološkog vrta ili frizeri, sve traženiji su šetači pasa, bebisiteri mačaka ili degustatori hrane za životinje.

Najveći trend rasta tražnje je za šetačima pasa, jer vlasnici često nemaju vremena da izvode kućne ljubimce u neophodnu šetnju.

Sat vremena šetnje pasa Belgijanci plaćaju u prosjeku oko 22 eura. Čuvanje mačke, koje podazumjeva i hranjenje, plaća se oko 13 eura.

Degustatori hrane za životinje daleko su plaćeniji, prije svega zato što ta hrana, između ostalog, sadrži i specijalne proteine za životinje.

Veoma su traženi i psiholozi za životinje, koje vlasnici obilato nagrađuju da njihove ljubimce izlječe od depresije, preterane agresivnosti, hiperaktivnosti, raznih fobija….

Traženi su i agenti za zdravstvenu zaštitu životinja, nakon što je Francuz Žerom Salo došao na ideju da otvori agenciju za zdravstveno osiguranje životinja Sante Vet. Mjesečno osiguranje košta od 14 do 48 evra.

Jedno od mogućih zanimanja u perspektivi je, kako spekuliše Referenas, i stjurdesa zadužena za brigu o životinjama u avionima.

Na cijeni su i taksidermisti, odnosno preparatori životinja, budući da jedan broj vlasnika na taj način želi da “produži” život uginulog ljubimca.

B92.net

Možda vam se svidi

Comments are closed.