0.3 C
Kakanj
Ponedjeljak, 25 Januara, 2021

Šest nezaposlenih osoba iz Kaknja putuje u Tursku na edukaciju

Šest nezaposlenih osoba iz Kaknja sa srednjom stručnom spremom će ovih dana otputovati u Tursku kako bi prisustvovali edukacijama iz nekoliko perspektivnih zanimanja koje organizira Turska uprava za međunarodnu saradnju i razvoj – TIKA sa ciljem stručnog osposobljavanja kako bi te osobe nakon povratka u Kakanj pokrenule vlastiti biznis uz finansijsku pomoć Općine Kakanj.

U ovom prvom krugu u Tursku će, na osnovu selekcije koju je sačinila TIKA, putovati Almir Omerbegović, Bajro Kovač, Jasmin Velispahić, Adnan Begović, Almedin Subašić i Dino Zukić.

Sve troškove putovanja, boravka i edukacije plaća TIKA.

Programom edukacije za perspektivna zanimanja je obuhvaćeno nekoliko zemalja, a edukacija će biti realizirana u nekoliko ciklusa, što znači da oni koji nisu odabrani za edukaciju u prvom ciklusu imaju šansu da budu izabrani u narednim ciklusima. Program će se realizirati narednih 6-7 godina, a Kakanj je jedna od nekoliko općina u BiH koje su izabrane da učestvuju u ovom projektu.

Općina Kakanj je podržala ovaj projekat jer se stručnim usavršavanjem, dokvalifikacijom i prekvalifikacijom osiguravaju pretpostavke za realizaciju novih poduzetničkih ideja u Kaknju, a Općina je uvijek spremna ovakve ideje podržati podsticajima koje izdvaja kroz projekat „Pokreni svoj posao u Kaknju“.

Podsjetimo, direktor Turske uprave za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA) za Balkan i Istočnu Europu Mahmut Čavik nedavno je u sali Općine Kakanj pred tridesetak nezaposlenih osoba iz Kaknja koje imaju srednju stručnu spremu predstavio projekat edukacije.

U sali Općine Kakanj okupili su se zavarivači, automehaničari, keramičari, kuhari, pekari, bravari… Radi se o osobama koje su kroz ranije projekte Općine Kakanj i kroz ranije kontakte sa Odsjekom za lokalni ekonomski razvoj pokazivale interes za pokretanje vlastitog malog biznisa, za dokvalifikaciju, prekvalifikaciju, samozapošljavanje i sl.

Naglasili su da je njima za pokretanje vlastitog biznisa upravo potrebno ono o čemu je riječi bilo danas – moderna edukacija i podsticaji.

 

P1070679 P1070677 P1070681 P1070676

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO