Selo Prkosi struju dobilo 19 godina nakon rata

0

U našoj zemlji i danas ima povratničkih domaćinstava koja nemaju struju ni osnovne uvjete za život. Nakon 19 godina, stigla je svjetlost u domove povratnika u selu Prkosi u općini Bosanski Petrovac.

12 dugih povratničkih godina 13 povratnika u selu Prkosi suočavalo se sa  životnim nedaćama uz oskudnu svjetlot svijeća ili petrolejskih lampi. Nakon realizacije projekta Solarni paneli za kuće u ruralnim područjima BiH – i njima je konačno svanulo.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Nedostatak elementarnih uvjeta za život – kao što je struja, razlog je zašto se od 26 prijavljenih obitelji, u Prkose vratilo svega osam.

Polovicu sredstava za realizaciju projekta vrijednog 132 tisuće maraka dala je Općina Bosanski Petrovac, a drugu UNDP.

“Ima dosta dobrih projekata u našoj lokalnoj zajednici. Međutim, ovo ovdje je direktno, kao infuzija krvi”, kaže Zlatko Hujić, načelnik Općine Bosanski Petrovac.

Struju je do sada dobilo 21 kućanstvo.

“Plan je do kraja godine makar da uduplamo taj broj. Ovdje na zapadu Bosne prije svega, tu su najveće potrebe, u kantonima 1 i 10. Vrlo je važno reći na području od Bihaća pa do Kupresa ima 300 obitelji koje žive bez struje”, ističe Nebojša Jovičić, voditelj Ureda RRS Drvar.

U Prkosima su općinske vlasti, uz potporu donatora, osigurale struju, sanitarnu toplu vodu, štedne žarulje, hladnjake. Nije mnogo, ali treba vjerovati da će sličnih inicijativa biti više jer su to minimalni uvjeti za održivi povratak, koji je u našoj zemlji odavno trebao biti završen.