Sejdić oštro odgovorio Ljubiću: “Smanji emocije i prestani obmanjivati građane Bosne i Hercegovine”

Popularno

PovezanoSejdić poziva Ljubića da smanji emocije i prestane sa obmanama građana BiH, naročito onih koji mu vjeruju.

Povodom pisma koje je predsjednik glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić uputio predstavnicima međunarodne zajednice, u kojem tvrdi da je primarno provesti presudu Ustavnog suda BiH u slučaju “Ljubić”, a ne niz presuda Evropskog suda za ljudska prava, oglasio se Dervo Sejdić.

- Marketing -

“Božo Ljubiću, tebi kao i nažalost većini osoba u HNS-u i HDZ-u Bosne i Hercegovine, ponovo prepručujem da čitate i ne komentarišete Presudu/e Evropskog suda za ljudska prava na način kako to radite, jer obmanjujete i sebe ali i čestite ljude, Hrvate Bosne i Hercegovine”, piše Sejdić.

On ističe da je već iz zadnjeg paragrafa preambule Ustava BiH u kojoj se kaže da Ustav BiH utvrđuju Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstitutivni narodi (u zajednici s ostalima) i građani Bosne i Hercegovine, sasvim jasno da je građanima BiH kroz sve izborne cikluse do danas uzurpirano pasivno izborno pravo za razliku od konstitutivnih naroda.

“Božo Ljubiću, da si imao podršku Hrvata u Bosni i Hercegovini, za koje tvrdiš da štitiš njihove interese, nikad ne bi napustio HDZ BiH i osnovao HDZ 1990, što govori da se boriš samo za svoju fotelju. E kad ti nije uspjelo kroz HDZ 90, onda si se priklonio HNS-u kako bi sebi osigurao barem dio ‘političkog kolača’. Sad iz fotelje HNS-a nađeš za shodno da komentarišeš Presude Evropskog suda za ljudska prava i još ih komentarišeš nakaradno. To ti ne zamjeram jer si ti doktor, a ne neko ko poznaje ustavno ili ti međunarodno javno pravo”, ističe Sejdić.

Dodaje da Ljubić svojim tvrdnjama da se izmjena Izbornog zakona može uraditi bez izmjene Ustava BiH obmanjuje hrvatsku javnost.

“Tvrdiš da se u presudi Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci, Bosni i Hercegovini ne nalaže izmjena Ustava. Svi koji su imali priliku da pročitaju Ustav BiH znaju da se po sadašnjem Ustavu /Aneksu IV Dejtonskog mirovnog sporazuma/ najkarakterističniji primjeri diskriminacije su Predsjedništvo BiH i Doma naroda”, tvrdi Sejdić.

Na kraju Sejdić poziva Ljubića da smanji emocije i prestane sa obmanama građana BiH, naročito onih koji mu vjeruju.

- Marketing -

Najnovije