Šef italijanske mafije pobjegao iz zatvora u Urugvaju

Morabito (52) je pobjegao iz zatvora INR u centru Montevidea s još tri zatvorenika, rekao je u ponedjeljak urugvajski ministar unutrašnjih poslova.

Četvorica muškaraca pobjegla su oko ponoći. Popeli su se na krov zatvora pa provalili u susjednu zgradu gdje su jednoj stanarki ukrali novac, navode iz ministarstva unutrašnjih poslova.

U vrijeme njegovog hapšenja u Urugvaju u septembru 2017., Morabita je tadašnji ministar unutrašnjih poslova Marco Minniti opisao kao “glavnog bjegunca” iz ‘Ndranghete.

Djelovao je od 1994. i osuđen je na 30 godina zatvora u odsutnosti zbog pripadnosti mafijaškoj organizaciji, dilanja kokaina i drugih ozbiljnih zločina, prenosi “Hina”.

Uspješan bijeg Morabita iz zatvora “uznemirujuć je i ozbiljan”, navodi u izjavi zamjenik italijanskog premijera Matteo Salvini.

Salvini je rekao da će “zatražiti objašnjenje vlade u Montevideu” i obećao da će uloviti Morabita “gdje god bio i baciti ga u zatvor, gdje zaslužuje biti”.

‘Ndragheta je jedna od najpopularnijih organizovanih kriminalnih skupina u svijetu i vodeći krijumčar kokaina u Evropu. Oformila se u regiji Kalabrija na jugu Italije.

Morabito još nije bio izručen Italiji jer se, prema pisanju urugvajskog El Paisa, žalio na presudu Vrhovnog suda.

Možda vam se svidi

avatar