25.7 C
Kakanj
Utorak, 3 Avgusta, 2021

Sebija Izetbegović će danas biti svjedok na suđenju Novaliću i drugima

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img


Oboje su već bili u Tužilaštvu BiH kada su davali svoje iskaze tokom istrage koja se vodila, a koja je rezultirala optužnicom protiv premijera FBiH Fadila Novalića, ministrice finansija Jelke Milićević, vlasnika firme koja je nabavila respiratore Fikreta Hodžića i tadašnjeg direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka.
Njih četvero su se na prvom ročištu izjasnili da nisu krivi, a na prethodno održanom ročištu je saslušan prvi svjedok i to je bio Đenan Salčin, bivši direktor Agencije za javne nabavke.
Ključni dio pitanja prilikom Salčinovog svjedočenja se odnosio na proširenu sjednicu Vlade FBiH od 16. marta 2020. godine, a pretpostavlja se da će i Izetbegović danas govoriti o dešavanjima sa te sjednice s obzirom na to da je bila prisutna.
Na svjedočenju je Salčin kazao da su mu direktori kliničkih centara, među kojima je bila i Izetbegović, rekli da je nabavka respiratora hitna te da je on odgovorio na to da zakon nikoga ne sprečava da krene u nabavku.
Prema njegovim riječima, na sjednici je traženo i da se medicinske ustanove izostave iz primjene zakona.
Drugi svjedok Denis Đulalić je vlasnik i direktor firme Cubicus koja je za Klinički centar Univerziteta u Sarajevu trebalo da nabavi 40 respiratora u vrijednosti od tri miliona KM. prenosi Klix
Osim navedena tri svjedoka, tokom procesa se očekuje da će biti ispitani i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar, direktor Agencije za lijekove Aleksandar Zolak, generalna sekretarka u Vladi FBiH Edita Kalajdžić, čiji je posao bio priprema i provođenje nabavke, Asim Sarajlić, Naser Orić, Ana Bavrka, Aljoša Čampara i drugi.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO