28.5 C
Kakanj
Četvrtak, 17 Juna, 2021

SDP traži vanrednu sjednicu Gradskog vijeća Mostara


Klub vijećnika SDP-a BiH u Gradskom vijeću Mostara danas je, zbog novonastale situacije, predao zahtjev za održavanjem vanredne sjednice Gradskog vijeća.

Na dnevnom redu se, u priloženom zahtjevu, nalaze ključna pitanja čijim se riješavanjem otklanjaju sve neodumice kada je u pitanju način rada Gradskog vijeća Mostara.

Radna tijela
– Smatramo da Gradsko vijeće Mostara jedino Statutom može odrediti da se glasanje, odnosno izbori u Gradskom vijeću, održavaju javnim putem.

Isto tako, drugo važno pitanje koje bi putem izmjena Statuta Grada Mostara vijećnici morali otkloniti jeste diskriminacija vijećnika iz reda Ostalih. Smatramo da se ovo pitanje mora urediti na isti način kao što je to slučaj sa klubovima konstitutivnih naroda.

Ista pitanja potrebno je urediti i Poslovnikom Gradskog vijeća Grada Mostara. Također, potpuno je jasno da Gradsko vijeće mora imati svoja radna tijela kako bi na zakonit način moglo funkcionirati – naveli su iz SDP-a Mostar.

Nesmetano funkcioniranje
Također, naveli su kako predlažu da Gradsko vijeće Mostara donese odluku o privremenom finansiranju, a kako bi se odlučivanje o gradskom novcu vratilo tamo gdje mu je i mjesto, u mostarske vijećnićke klupe. Na taj način će, rekli su, omogućiti nesmetano funkcioniranje gradskih institucija do usvajanja budžeta Grada Mostara.

– Prijedlog Zakona o budžetima u FBiH kojim se omogućava gradonačelniku da uz saglasnost načelnika Odjela za finansije donese odluku o privremenom finansiranju je usvojen u različitom tekstu u dva doma Parlamenta FBiH. Zbog toga nije moguće u razumnom roku usvojiti spomenutu odluku što je dovelo u pitanje finansiranje gradskih institucija. Kako bi se što prije omogućio neometan rad i finansiranje Grada Mostara, predlažemo da odluku o privremenom finansiranju usvojimo na vanrednoj sjednici Vijeća – navedeno je u obrazloženju prijedloga za sazivanje vanredne sjednice, prenosi Avaz

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO