22.5 C
Kakanj
Četvrtak, 29 Jula, 2021

SDP BiH zahtjeva hitno dostavljanje prijedloga Zakona o zabrani gradnji malih hidrocentrala

spot_imgspot_imgspot_imgspot_imgObzirom da je prošlo više od 30 dana od usvajanja nacrta zakona, a da Vlada FBiH nije ispoštovala rok koji joj je dao Predstavnički dom za slanje prijedloga zakona kojim se zabranjuje gradnja malih hidrocentrala, SDP BiH zahtjeva od Vlade i premijera Novalića hitno dostavljanje prijedloga zakona koji će se naći na dnevnom redu prve naredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

S druge strane, opstrukcija ovog zakona u Domu naroda Parlamenta FBiH je tolika da se isti još uvijek nije razmatrao ni u formi nacrta ni prijedloga na ovom domu. SDP BiH ovim putem poziva parlamentarnu većinu koju predvode HDZ i SDA u Domu naroda da hitno razmatraju zakon kako bi procedura u oba doma bila izjednačena.

Nažalost, obzirom na inertnost Vlade FBiH, kao i pojedinih opština, ovih dana se uprkos protivljenju mještana lokalne zajednice nastavlja gradnja mini hidrocentrala koje su ranije dobile dozvole poput ove na Neretvici (opština Konjic). Evidentno je bilo sumnjivih radnji kada je u pitanju izdavanju istih i zbog toga je potrebna cjelovita revizija postupka i procedura svih izdatih dozvola.

Na potezu su Premijer Novalić i Vlada Federacije BiH, kao i rukovodstvo Doma naroda Parlamenta FBiH. Imaju konkretnu priliku za djelovanje, umjesto deklarativnih zalaganja i floskula koje smo u proteklom periodu mogli čuti od njih.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO