SDA poručila Valentinu Inzku: Umjesto žaljenja što zakon o zabrani negiranja genocida nije usvojen, trebao bi ga nametnuti sam

Popularno

PovezanoTakvu obavezu i moć ima kao Visoki predstavnik, a obećanje da će to uraditi u više navrata je dao porodicama žrtava.

Visoki predstavnik, Valentin Inzko, izjavio je danas da je žalosno to što Dom naroda BiH propustio priliku da izglasa zakon o zabrani negiranja genocida.

- Marketing -

Tim povodom, saopćenjem su se oglasili iz SDA, te su Inzku poručili da ne treba iskazivati svoje žaljenje zbog neusvajanja pomenutog zakona, već da bi konačno trebao pokazati odlučnost i sam nametnuti taj zakon.

– Visoki predstavnik Valentin Inzko ne bi trebao izražavati žaljenje zbog neusvajanja zakona o zabrani negiranja genocida, već bi trebao pokazati odlučnost i taj zakon konačno nametnuti.

Takvu obavezu i moć ima kao Visoki predstavnik, a obećanje da će to uraditi u više navrata je dao porodicama žrtava.

Negiranje kao “završna faza genocida” o kom Inzko govori već je iza nas, s obzirom da smo duboko zagazili u fazu glorificiranja i slavljenja odgovornih za počinjeni genocid i ostale ratne zločine.

Ta faza nije “završna faza genocida”, već je to priprema za novu agresiju i zločine.

Ukoliko su Vijeće za provedbu mira i Ured visokog predstavnika propustili odlučno reagovati u prethodnoj fazi, u ovoj ne smiju ponoviti istu grešku i dozvoliti da se zlo ponovo probudi, navodi se u saopćenju SDA.

- Marketing -

Najnovije