Scholz je Njemačkoj obećao minimalnu satnicu od 12 eura, šta to može značiti za BiH

Popularno

Povezano


Prvi cilj pobjednika izbora i najvjerovatnijeg kancelara Olafa Scholza je povećanje minimalne cijene rada, odnosno minimalne satnice na 12 eura. Kako je isticano u kampanji, od toga bi najviše profitirale blagajnice u trgovinama, dostavljači paketa i radnici na sličnim pozicijama.

- Marketing -

“Tu se radi i na priznanju koje se mora osjetiti i na novčaniku. Aplaudirati junacima u korona-krizi nije dovoljno”, kazao je Scholz u jednom intervjuu, a ponovio više puta u toku kampanje.

SPD-ovu usmjerneost na ovu temu, kao i energetske reforme, birači su očito prepoznali kao nužnost, a kako su ih po istraživanjima smatrali najkompetentnijim za ove oblasti, nagradili su ih i najvećim brojem mandata u Bundestagu.

“Glavne tačke kampanje su respekt i jačanje zajedništva na polju socijalne sigurnosti, kako bi se minimalna plata povisila sa 9,5 na 12 eura, da penzijski i zdravstvenni sistem budu sigurni, te poštovanje čovjeka koji živi od svog rada”, poruka je koju je budući kancelar ponavljao kroz kampanju, a koja izgleda kao pjev rajskih ptica za desetine hiljada radnika na Zapadnom Balaknu.

Kako je nestašica radne snage u regionu najveća ekonomska boljka, rezultati izbora u Njemačkoj te očito poboljšanje uslova rada samo bi mogli pojačati zov “pečalbe”.

- Marketing -

Najnovije