Saznajte sve pojedinosti novog Zakona o radu u FBiH

Najviše reakcije u javnosti ipak izazvalo je uvođenje mogućnosti otkaza radniku koji se vrati na posao nakon bolovanja dužeg od šest mjeseci, odnosno dogovor oko koletivnih ugovora koji mora biti zaključen za tri, najduže sedam mjeseci

U Službenim novinama Federacije BIH objavljen je novi Zakon o radu koji će stupiti na snagu za 5 dana. Zakon je usvojen u julu prošle godine. Nakon presude Ustavnog suda da je donesen mimo Ustava Federacije i Poslovniku o radu, stavljen je van snage.

Nakon ponovno provedene procedure, u istom tekstu usvojen je krajem marta. Amandmani opozicije nisu.

Najvažnije izmjene u odnosu na raniji Zakon odnose se na Ugovor o radu na određeno vrijeme koji se ne može zaključiti za period duži od tri godine.

Radna sedmica iznosi maksimalno 48 sati, dok je najduže trajanje godišnjeg odmora 30, najmanje 20 dana. Najviše reakcije u javnosti ipak izazvalo je uvođenje mogućnosti otkaza radniku koji se vrati na posao nakon bolovanja dužeg od šest mjeseci, odnosno dogovor oko koletivnih ugovora koji mora biti zaključen za tri, najduže sedam mjeseci.

Kada je u pitanju novi opšti kolektivni ugovor, sindikat će insistirati na onome sto je u međuvremenu dogovoreno.

“Najniža cijena rada koja je propisana sa 407, 410 mraka u odnosu na dosadašnju, s tim da ima propisano da se topli obrok kreće od 0,5 do 1 posto, do sada je bio 1 posto definisano, i minuli rad za koje je predviđeno da ga nema nikako, uspjeli smo ga dovesti na 0,4 posto, sa 0,5 %,0,6%, ovisno koliko je gdje bio. No najvažnije je da je ostao opšti kolektivni ugovor kao granacija dogovorenih prava”, ističe Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

Iako u sindikatu nisu zadovoljni Zakonom, podsjećaju da je on mogao biti mnogo gori da su uspjeli pokušaji vlade da donese nove izmjene nakon sto je presudom Ustavnog suda iz formalnih razloga Zakon stavljen van snage.

Primjerice pitanje cenzusa, odnosno reprezentativnosti sindikata koji je u RS novim zakonom spušten na tek pet posto zbog čega su u pregovore oko kolektivnih ugovora uključena dva sindikata.

U Federaciji se u tome nije uspjelo.

U Udruženju poslodavaca FBiH naglašavaju kako je Zakon prihvatljiv. Ocijenili su kako proteklih “osam mjeseci vladao pravni haos” što je stvorilo različita tumačenja i napravilo probleme kako radnicima tako i poslodavcima, sve zbog insistiranja da se Zakon donese u hitnoj proceduri.

Inače, nijedan amandaman koji je na posljednoj sjednici Doma naroda prilikom usvajanja Zakona predložila opozicija, nije usvojen. (N1)

 

Možda vam se svidi

Leave A Reply