SAVJET DR NESTOROVIĆA: Ovo treba da pijete barem dvije nedjelje prije vakcinisanja, EVO ZAŠTO

Popularno

Povezano


– Probiotici su stimulatori imuniteta, a to je pokazano za mnoge vakcine, ali moraju da se uzimaju bar dvije-tri nedelje prije vakcinacije kako bi pojačali imuni odgovor – izjavio je profesor,piše Alo.

- Marketing -

Nestorović je takođe naveo da je neophodno uzimati ih nedjeljama prije primanja vakcine, ne samo dan-dva prije, a da je važno nastaviti sa upotrebom i dvije nedjelje nakon vakcinacije:

– Probiotik pojačava reaktivnost tih ćelija i stimuliše takozvani urođeni imunitet. Mi se rađamo sa ogromnim repertoarom odbrane skoro svega što su preživjeli recimo majka, baba, djeda…

Probiotici igraju važnu ulogu u razvoju i uspostavljanju crijevne mikroflore i podstiču sazrijevanje imunog sistema. Ovo pomaže da se postigne bolji vakcinalni odgovor i bolja odbrana od infekcija.

– Za mnoge vakcine postoje dokazi. Recimo za MMR vakcinu bilo je mnogo istraživačkih radova, a upotreba probiotika u cilju pospješivanja imunog odgovora opšte je poznata kao efikasna – zaključio je Nestorović.

Probiotik ne pruža zaštitu od neželjenih efekata vakcine, kako bi neko mogao da zaključi. Probiotici su zapravo korisne bakterije koje žive u crevima i deluju na određene strukture, stimulišući sličnu funkciju kao što, primjera radi, krajnici čine u zaštiti od infekcija, objasnio je doktor.

– Probiotici nespecifično stimulišu imuni odgovor ne samo ka jednom uzročniku nego stvaraju opštu otpornost organizma. Ako postoji neko zapaljenje u organizmu težiće da ga vrate u balans, odnosno na početak. Sublimuju loš odgovor na infekciju, a pospešuju dobar – bio je jasan doktor.

Probiotske bakterije su isto što i suplementi za podizanje imuniteta.

– Ne moraju biti apsorbovane već mogu djelovati iz unutrašnjosti crijeva i zato su neželjena dejstva minimalna – zaključio je profesor Nestorović.

- Marketing -

Najnovije